the world's most visited architecture website

Naval Training Facilities

  • Architects: Longva Arkitekter
  • Location: Bergen, Norway
  • Client: Norwegian Defence Estates Agency
  • Cost: 40 Mill Euro
  • Area: 9050.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Ivan Brodey

© Ivan Brodey © Ivan Brodey © Ivan Brodey © Ivan Brodey

New Valer Church Proposal / Krill Architecture

Courtesy of Krill Architecture
Courtesy of Krill Architecture

In the competition for the church of Våler, Krill Architecture focused on a concept of an open ring in the woods. Tapping on a source of collective creativity in modern architecture, their design offers the chance to bring the development of church architecture to a new level. A building combining monumentality to accessibility, openness to spirituality, is awesome, while being friendly. In short: a church fitting in this time. More images and architects’ description after the break.

Spire / Visiondivision

Spire © Visiondivision
Spire © Visiondivision

Last week, we shared a great series of modular summer residences by Visiondivision that ranged from a small cabin to a massive castle. In the meantime, the firm has also been working on a competition proposal to replace a church in Våler, a small Norwegian town, after a devastating fire. For a firm that typically takes a standard design approach and then reinvents it or inverts it to form a completely new paradigm, we were impressed by their ability to bring a simplistic elegance to this religious structure.

More about the church after the break.

New Våler Church Proposal / Martina Engblom & Ragnar Eythorsson

Courtesy of Martina Engblom & Ragnar Eythorsson
Courtesy of Martina Engblom & Ragnar Eythorsson

As an attempt to translate the history and dignity this space possesses, the design proposal for the New Våler Church by Martina Engblom & Ragnar Eythorsson presents visitors with an upraised monolithic structure, calling attention to what lies underneath to create a space for reflection. In calling attention to its existance, or lack there of, the substructural remains of the old church becomes the presumption for the new church. More images and architects’ description after the break.

Arboretum / Rintala Eggertsson Architects

  • Architects: Rintala Eggertsson Architects
  • Location: Øverbyvegen88-104, 2825 Gjøvik, Norway
  • Architects: Rintala Eggertsson Architects - Vibeke Jenssen, Kaori Watanabe, Sami Rintala and Dagur Eggertsson
  • Design Team: Dagur Eggertsson, Julian Fors, Fabricio Ferreira Fernandes, Matthew Donnachie, Sölvi Magnússon, Kaori Watanabe and Vibeke Jenssen
  • Curator: Public Art Norway (KORO), Mette Kvandal and Per Henrik Svalastog
  • Client: Public Construction and Property Management (Statsbygg), Tommy Pedersen
  • User: Gjøvik Care Centre
  • User Representative: Norwegian Directorate for Children, Youth and Family Affairs (Bufetat), Anne-Beth Brekke, Geir Rune Nyhus and Kai Børresen
  • Photographs: Pasi Aalto

© Pasi Aalto © Pasi Aalto © Pasi Aalto © Pasi Aalto

Steilneset Memorial / Peter Zumthor and Louise Bourgeois, photographed by Andrew Meredith

© Andrew Meredith
© Andrew Meredith

In memory of those persecuted in the seventeenth-century Finnmark Witchcraft Trials, the Steilneset Memorial rests along the jagged coastline of the Barents Sea in Vardø, Norway. Photographer Andrew Meredith has shared with us his photo series documenting this masterpiece created by a unique collaboration between the world-famous Swiss architect Peter Zumthor (Basel, 1943) and the influential contemporary artist Louise Bourgeois (Paris, 1911-2010).

Zumthor simply describes his collaboration with Bourgeois in an interview with ArtInfo as the following, “I had my idea, I sent it to her, she liked it, and she came up with her idea, reacted to my idea, then I offered to abandon my idea and to do only hers, and she said, ‘No, please stay.’ So, the result is really about two things — there is a line, which is mine, and a dot, which is hers… Louise’s installation is more about the burning and the aggression, and my installation is more about the life and the emotions .”

Continue reading to view the photographs and learn more about the Steilneset Memorial.

© Andrew Meredith © Andrew Meredith © Andrew Meredith © Andrew Meredith

Parkveien 5b-c / KIMA

  • Architects: KIMA
  • Location: Oslo, Norway
  • Architects: KIMA
  • Project Team: Martin Dietrichson, Kristoffer Moe Bøksle, Haukur Morthens, Inge Hareide, Erlend Seilskjær
  • Client: Infill AS
  • Area: 945.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Ivan Brodey, Finn Ståle Feldberg, Dag Alveng, Magne Risnes

© Finn Ståle Feldberg © Finn Ståle Feldberg © Dag Alveng © Ivan Brodey

Active Edge / 2A+B

© Alessandro Bu
© Alessandro Bu

Since the beginning, it has been very interesting to discover how, despite the fact that we have reached such an advanced state of urbanity (meaning the way we produce our more or less shared space), it is still possible to scrape the bottom of the barrel and find residual urban spaces, with enormous, unexpressed potentials. In a world where design contaminates every possible field of technical knowledge and theoretical thinking, landfills still represent and exceptional void of intentions. The strategy of the Active Edge by 2A+B embodies Grønmo’s landfill as an urban organism able to constantly re-produce its own components (soil, landscapes, trash) and the relative network of socioeconomic processes behind it. More images and architects’ description after the break.

Summer House Skatoy / Filter Arkitekter As

  • Architects: Filter Arkitekter As
  • Location: Skåtøy,Norway
  • Architect: Filter Arkitekter As
  • Contractor: Johan Brekka
  • Area: 100.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Elisabeth Hudson

© Elisabeth Hudson © Elisabeth Hudson © Elisabeth Hudson © Elisabeth Hudson

Tanum Karl Johan Bookstore / JVA

  • Architects: JVA
  • Location: Karl Johans Gate, Oslo, Norway
  • Primary Architects: Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Siv Hofsøy, Ane Sønderaal Tolfsen, Paul Henri-Hann, Jens Herman Næss
  • Consultants: RISS AS, Linda Knoph Vigsnæs/LYSSTOFF
  • Client: Tanum AS
  • Size: Bookstore ca. 750 sqm, Offices ca. 225 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Courtesy of jva

Courtesy of  jva Courtesy of  jva Courtesy of  jva Courtesy of  jva

Diamond for Dementia / Haugen/Zohar Arkitekter

© Haugen/Zohar Arkitekter
© Haugen/Zohar Arkitekter

The project, Diamond for Dementia by Haugen/ Zohar Arkitekter, is a winning entry in a competition for upgrading an outdoor electrical supplier in a healthcare center for people suffering from dementia. The project intention was to transform the supplier’s old concrete walls into a jewel, a diamond, giving a focal point to the space, which the user could relate to as a steady though ever-changing reference. Since dementia is a condition that impacts one’s memory and other sensory related functions that many of us may take for granted, this project can provide a healthy experience for patients suffering from the condition and a rewarding experience for visitors and other users at the center. More images and architects’ description after the break.

Flotane / L J B

  • Architects: L J B
  • Location: Nattlandsfjellet, Bergen, Norway
  • Design Team: L. J. Berge, C. Herperger, T. Pfeffer, Z. Jelnikar
  • Project Manager: Bjørn Andresen
  • Client: Statens Vegvesen –Turistvegprosjektet
  • Main Contractor: Christie AS; B. I. Homlong, Subcontractor wood; Djupevåg Båtbyggeri AS Subcontractor glass; Ove Straumsheim AS/ Schüco Norge AS
  • Area: 20 sqm toilet building, 1200 sqm parking and rest area
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Statens Vegvesen, E. Marchesi

© E. Marchesi © E. Marchesi © E. Marchesi © E. Marchesi