We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Stavanger Museum of Archeology / Lund + Slaatto Architects

Courtesy of Lund + Slaatto Architects
Courtesy of Lund + Slaatto Architects

Lund + Slaatto Architects, in collaboration with schmidt hammer lassen architects, were recently awarded second place in the competition for the extension of the Stavanger Museum of Archeology. Though very vibrant and active, the premises of the museum are currently unsuitable and small. Therefore, the aim of the competition was to create an extension that forms the museum’s new main facade and which primarily provides space for the exhibition and education. More images and architects’ description after the break.

Pilgrimage Center at Røldal Stave Church / Lund + Slaatto Architects

Courtesy of Lund + Slaatto Architects
Courtesy of Lund + Slaatto Architects

The Pilgrimage Center at Røldal Stave Church, designed by Lund+Slaatto Architects, seeks to reconcile a complex program under the same roof. The building is both a defined end point for the pilgrims and tourists and a gathering place for the locals. The building is present as an object, while remaining deferential to the stave church and the cemetery. More images and architects’ description after the break.

'Sundbyen' Harbor Front Proposal / JAJA Architects

Courtesy of JAJA Architects
Courtesy of JAJA Architects

JAJA Architects makes it to the top with their project proposal ”Sundbyen” in the competition for a new harbor front in Ålesund, Norway. ”Sundbyen” was a proposal amongst many in the open international competition that attracted proposals from 10 different countries. JAJA based their project in the Ålesund’s existing identity and closeness to water. The project enhances the city’s existing qualitites, interprets it and creates a natural coherence between place, history and future development. More images and project description after the break.

Active Edge / 2A+B

Since the beginning, it has been very interesting to discover how, despite the fact that we have reached such an advanced state of urbanity (meaning the way we produce our more or less shared space), it is still possible to scrape the bottom of the barrel and find residual urban spaces, with enormous, unexpressed potentials. In a world where design contaminates every possible field of technical knowledge and theoretical thinking, landfills still represent and exceptional void of intentions. The strategy of the Active Edge by 2A+B embodies Grønmo’s landfill as an urban organism able to constantly re-produce its own components (soil, landscapes, trash) and the relative network of socioeconomic processes behind it. More images and architects’ description after the break.

Summer House Skatoy / Filter Arkitekter As

  • Architects: Filter Arkitekter As
  • Location: Skåtøy,Norway
  • Architect: Filter Arkitekter As
  • Contractor: Johan Brekka
  • Area: 100.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Elisabeth Hudson

© Elisabeth Hudson © Elisabeth Hudson © Elisabeth Hudson © Elisabeth Hudson

Tanum Karl Johan Bookstore / JVA

  • Architects: JVA
  • Location: Karl Johans Gate, Oslo, Norway
  • Primary Architects: Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Siv Hofsøy, Ane Sønderaal Tolfsen, Paul Henri-Hann, Jens Herman Næss
  • Consultants: RISS AS, Linda Knoph Vigsnæs/LYSSTOFF
  • Client: Tanum AS
  • Size: Bookstore ca. 750 sqm, Offices ca. 225 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Courtesy of jva

Courtesy of  jva Courtesy of  jva Courtesy of  jva Courtesy of  jva

Harbor Revitalization Proposal / PARK

PARK shared with us their proposal for the harbor revitalization competition in Aalesund, Norway. To revitalize the southern harbor district situated adjacent to the historic city center, they put an emphasis on the relationship between the distinct architectural heritage of Ålesund and the new development, which includes large scale functions like a cruise terminal, a hotel, a conference center and a bus station. Their design incorporates an infrastructure that solves the issues of through-traffic and at the same time upgrades public transport and light traffic. More images and architects’ description after the break.

Diamond for Dementia / Haugen/Zohar Arkitekter

The project, Diamond for Dementia by Haugen/ Zohar Arkitekter, is a winning entry in a competition for upgrading an outdoor electrical supplier in a healthcare center for people suffering from dementia. The project intention was to transform the supplier’s old concrete walls into a jewel, a diamond, giving a focal point to the space, which the user could relate to as a steady though ever-changing reference. Since dementia is a condition that impacts one’s memory and other sensory related functions that many of us may take for granted, this project can provide a healthy experience for patients suffering from the condition and a rewarding experience for visitors and other users at the center. More images and architects’ description after the break.

Flotane / L J B

  • Architects: L J B
  • Location: Nattlandsfjellet, Bergen, Norway
  • Design Team: L. J. Berge, C. Herperger, T. Pfeffer, Z. Jelnikar
  • Project Manager: Bjørn Andresen
  • Client: Statens Vegvesen –Turistvegprosjektet
  • Main Contractor: Christie AS; B. I. Homlong, Subcontractor wood; Djupevåg Båtbyggeri AS Subcontractor glass; Ove Straumsheim AS/ Schüco Norge AS
  • Area: 20 sqm toilet building, 1200 sqm parking and rest area
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Statens Vegvesen, E. Marchesi

© E. Marchesi © E. Marchesi © E. Marchesi © E. Marchesi

Vedahaugane / L J B

  • Architects: L J B
  • Location: Aurlandsfjellet, Norway
  • Architect: L J B
  • Design Team: L. J. Berge, Z. Jelnikar
  • Area: 90.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Statens Vegvesen, E. Marchesi

© Statens Vegvesen © Statens Vegvesen © Statens Vegvesen © Statens Vegvesen

Competition Entry for Bispevika Development in Norway / PUSHAK

Aerial - Rendering by MIR
Aerial - Rendering by MIR

The Bispevika mixed-use development proposal by PUSHAK maximizes the views of the harbor and integrates passive design methods to minimize energy use. The proposal is part of an invited competition that will conclude in January 2012. Architects: PUSHAK Client: HAV Eiendom Location: Bispevika, Oslo, Norway Project Size: 35000 sqm Project Status: Invited Competition Entry Continue reading for more project details.

Site Plan - Courtesy of Pushak Section - Courtesy of Pushak Nature meets City - Courtesy of Pushak Courtesy of Pushak

Jøssingfjord Competition Proposal / Imago

Courtesy of Imago
Courtesy of Imago

The ideas of the project by Imago for the Jøssingfjorden competition is to link the landscape to the new building and the building to the entire scenario of Jøssingfjorden; it’s valleys and context, both visual, historical and technological. The architecture of the proposal will express the power and intentions that people have had for generations. It will make use of the most developed technologies and formal principles as they did according to their time. More images and architects’ description after the break.

Inspiria Science Centre / AART architects

  • Architects: AART architects
  • Location: Sarpsborg, Norway
  • Experience Design: Expology
  • Engineer: Cowi
  • Electro Engineer: Yit
  • Hws Engineer: Multiconsult
  • Area: 6500.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Adam Mørk

© Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk

Maritime Museum and Science Center / COBE & TRANSFORM

Courtesy of COBE & TRANSFORM
Courtesy of COBE & TRANSFORM

Designed by the Danish architecture offices COBE and TRANSFORM, the new Maritime Museum and Science Center in Porsgrunn, Norway conveys Norway’s transformation from a seafaring nation to a modern society based on knowledge industry. The iconic character of the new Maritime Museum and its attractive location at the river close to the city center makes this new building a natural landmark for the city. Furthermore, the new museum building is the first step towards a big new master plan development for Porsgrunn City Center, also designed by COBE and TRANSFORM. Construction for the building recently began and is expected to be completed in autumn 2012. More image and architects’ description after the break.

Lørenskog, central square / Østengen & Bergo AS

© Østengen & Bergo landscape architects AS
© Østengen & Bergo landscape architects AS

Landscape architect: Østengen & Bergo AS landscape architects MNLA Location: Lørenskog, Norway Architect: L2 architects AS Design: Collaboration between architect and landscape architect Budget: 1,630,000 Euro Project Area: 1,8 daa Project Year: 2011 Photographs: Østengen & Bergo landscape architects AS

© Østengen & Bergo landscape architects AS © Østengen & Bergo landscape architects AS © Østengen & Bergo landscape architects AS © Østengen & Bergo landscape architects AS