All
Projects
Products
Events
Competitions

Krekke Rest Stop Area / Pushak + Lala Tøyen

Krekke Rest Stop Area / Pushak + Lala Tøyen

© Ivan Brodey © Ivan Brodey © Ivan Brodey © Ivan Brodey + 23

Rest Area  · 
  • Service Facilities Area

    105 m2
  • Parking Area

    530 m2
More Specs Less Specs
© Ivan Brodey
© Ivan Brodey
© Ivan Brodey
© Ivan Brodey

Text description provided by the architects. Krekke is a place to stop for a rest along the main road through Gudbrandsdalen, but it’s also a park area for the local community of Fåvang, Ringebu. The service functions are placed inside an embankment that works as a noise barrier between the park and the highway. Daylight is admitted down to a protected sitting area inside the embankment through a prism-shaped skylight, which protrudes from the top of the barrier as a signal to passers-by.

Situation Plan
Situation Plan

The park and recreational areas slope from the embankment down toward the river Gudbrandsdalslågen, and a path – a ‘desire line’ - lined with light poles leads directly from the service area down to the river bank. Gudbrandsdalslågen floods the park area on a yearly basis, but the light at the top of the poles are always above safe water level. In the event of a flood, the row of lights will continue in a straight line out into the streaming river, indicating the flood level.

© Ivan Brodey
© Ivan Brodey
© Ivan Brodey
© Ivan Brodey

The noise barrier is supported by concrete walls, cast in the site using vertical wooden formwork with inlaid laths at varying intervals. The walls are folded inward into the embankment to make room for the small building with service functions. Four toilets and a small storage space are placed behind a screen wall of coned pine poles, next to a sitting area with a drinking fountain and a small sitting amfi. The path to the river bank consist of precast concrete slabs embedded with local slat stone, and the light poles are corten steel. 

© Ivan Brodey
© Ivan Brodey
Section A
Section A
© Ivan Brodey
© Ivan Brodey

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Gudbrandsdalvegen 2016, 2630 Ringebu, Norway

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Krekke Rest Stop Area / Pushak + Lala Tøyen" 07 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/905344/krekke-rest-stop-area-pushak-plus-lala-toyen/> ISSN 0719-8884
© Ivan Brodey

Krekke 高速公路休息区 / Pushak + Lala Tøyen

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.