We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Video: House of Music / Coop Himmelb(l)au

One of the best acoustically responsive concert halls in the world, Coop Himmelb(l)au's House of Music in Aalborg has been a lively center for music and creative exchange since its opening in 2014. Based off of the simple, yet powerful courtyard typology and inspired by Le Corbusier’s La Tourette, the 1,300-seat concert hall is embraced by a U-shaped education center and enhanced by a careful overlapping of public and performance areas. This has allowed the building to live up to its name, becoming an animated House of Music where music is not only heard, but seen. 

This video is the first of a series by Spirit of Space. You can watch Coop Himmelb(l)au's Wolf Prix talk about his intentions behind the House of Music, after the break.  

Erik Møller Arkitekter to Modernize Alvar Aalto’s Kunsten

Erik Møller Arkitekter has been commissioned to modernize Alvar Aalto’s white marble Kunsten Museum of Modern Art in Denmark. As reported by BDOnline, the £14 million renovation will restore parts of the listed museum, as well as transform the building’s basement into a new 600 square meter exhibition space. 

ADEPT Wins High Profile Competition for the Danish Armed Forces

Danish architecture firm ADEPT has won first place in a competition to add three new buildings to the Danish Armed Forces Complex in Aalborg, Denmark. In keeping with the Armed Forces’ Green Establishments initiative, a project that encourages the lowering of energy use and CO2 emissions, the new barracks will be a visible model of sustainability

House of Music / Coop Himmelb(l)au

© Martin Schubert © Martin Schubert Courtesy of Coop Himmelb(l)au © Rene Jeppesen

Livsrum / Polyform

  • Architects: Polyform
  • Location: Steenstrupsvej 1, 9000 Aalborg, Denmark
  • Design Team: Jonas Sangberg, Thomas Kock, Henrik Thomas Faurskov, Frederik Friborg, Christoffer Lissau Lund, Jette Kristensen, Signe Hertzum og Mette Susanne Hansen
  • Area: 1000.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Ty Stange

© Ty Stange © Ty Stange © Ty Stange © Ty Stange

Video: Aero Pavilion Update

The above video is an update to the Department for Architecture Design and Media Technology‘s Aero Pavilion which was completed just last year. An environmental condition of wind combined with the penetration of light through the structure is utilized as means for architectural articulation. Emphasizing the immediate understanding of the airflow, which defines the perceptive characteristics of internal space, the simplicity of the form consists of planar plywood plates in digital parametric models for simple and fast production and assembly.

Acoustic Environments / AREA and Electrotexture Lab

Courtesy of AREA and Electrotexture Lab
Courtesy of AREA and Electrotexture Lab

The Acoustic Pavilion Project, developed by AREA and Electrotexture Lab, is created from evolutionary algorithms that search the optimum form and reflective environment for electronic music within the context of Aalborg’s harbor front. More images and brief project description after the break.

Aero Pavilion / Department for Architecture Design and Media Technology

  • Architects: Department for Architecture Design and Media Technology
  • Location: Aalborg, Denmark
  • Architects: Department for Architecture Design and Media Technology
  • Student Team:  Jonas Nielsen, David Thomsen, Mads Skak, Henrik Jacobsen, Phillip Klausen, Laura Bogstad
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Courtesy of department for architecture design and media technology

Courtesy of  department for architecture design and media technology Courtesy of  department for architecture design and media technology Courtesy of  department for architecture design and media technology Courtesy of  department for architecture design and media technology

UCN IMAGO / GPP Architects

Courtesy GPP Architects
Courtesy GPP Architects

GPP Architects were recently awarded 1st prize for their entry in the competition for the University College Nordjvlland‘s (UCN) new educational center and have kindly shared their work with us here at ArchDaily. Follow after the jump for a project description by GPP Architects , additional images and a video.

House of Music / Coop Himmelb(l)au

  • Architects: Coop Himmelb(l)au
  • Location: Aalborg, Denmark
  • Project Architect: Marcelo Bernardi, Pete Rose
  • Design Architect : Luzie Giencke
  • Design Architect – Interior: Eva Wolf
  • Cad Coordinator: Ronny Böser
  • Project Team: Benjamin Schmidt, Philip Wilck, Ariane Marx, Markus Baumann, Ivana Jug, Anna Wasserthal, Talya Kozminsky, Blaine Lepp, Robin Heather, Bo Stjerne Thomsen, Stephanie Neufeld, Tyler Bornstein, Elisabeth Keane
  • 3 D Visualization: Armin Hess/ Isochrom, Vienna Silkroad, Beijing, China Jens Mehlan, Jörg Hugo
  • Competition Team : Karolin Schmidbaur, Michael Volk Ian Collins, Joseph Chang, Gavin Farley, Sophie Grell, Georg Kolmayr, James Lowder, Eric Young, Jorge Avila, Jesse Blankenship, Rodrigo Chávez, Catherine Garrison, Sergio Gonzalez, Debi VanZyl
  • Design Principal/ Ceo: Wolf D. Prix
  • Project Partner: Michael Volk
  • Local Architects: Friis & Moltke, Aalborg, Denmark
  • Landscape Architect: Jeppe Aagaard Andersen, Helsingør, Denmark
  • Structural Engineering: Rambøll, Aalborg, Denmark B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt, Germany
  • Mechanical, Electrical And Fire: Nirás, Aalborg, Denmark
  • Acoustical And Theater Consultant : Artec Consultants Inc, New York, USA
  • Gross Area: 17,744 m²
  • Competition (1st Prize): 2003
  • Area: 0.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Markus Pillhofer

© Markus Pillhofer © Markus Pillhofer © Markus Pillhofer © Markus Pillhofer