the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Urban Design
  4. Denmark
  5. C.F. Møller
  6. 2015
  7. Aalborg Waterfront Phase II / C.F. Møller

Aalborg Waterfront Phase II / C.F. Møller

  • 15:00 - 30 September, 2015
Aalborg Waterfront Phase II / C.F. Møller
Aalborg Waterfront Phase II / C.F. Møller, © Joergen True
© Joergen True

© Joergen True © Joergen True © Joergen True © Joergen True + 20

© Joergen True
© Joergen True

Text description provided by the architects. The master plan for Aalborg Waterfront links the city’s medieval centre with the adjacent fjord, which has previously been difficult for citizens to access due to the industrial harbour and the associated heavy traffic. By tying in with the openings in the urban fabric, a new relationship between city and fjord is created, and what was formerly a back-side is turned into a new, highly attractive front.

Site Plan
Site Plan

Following the huge success of the first phase of the new waterfront, designed and realized by C.F. Møller Landscape in collaboration with Vibeke Rønnow Landscape Architects from 2004 to 2013, the second stage continues the same basic approach and adds new variations of spaces centred on the Coop Himmelblau-designed concert hall, the Aalborg House of Music (Musikkens Hus).

© Joergen True
© Joergen True

The master plan for the second stage of Aalborg Waterfront is thus based on the principles from the first stage, with the promenade as a unifying element. It has also drawn inspiration from the meeting between the dunes and the flat foreshore.

© Joergen True
© Joergen True

The central idea of the second phase is the continuation of the waterfront promenade as a "marsh" in combination with a light curving plinth, upon which the buildings are located as in a raised dune landscape.

Croquis 2
Croquis 2

The plinth forms a raised base which unifies the area's distinctive, freestanding buildings including university buildings, student housing and the concert hall. In this ensemble, the plaza around the concert hall is highlighted by an independent, rectangular plinth.

© Joergen True
© Joergen True

The urban plinth provides flood protection, and the incisions carved into it create a series of spaces with varied functions – protected from the wind by the plinth’s sides, which are designed as seating steps.

Croquis 3
Croquis 3

Spacious plazas are integrated into the promenade sequence, creating lush green spaces with dense groves of trees. The planting consists of trees, shrubs and grasses that are native to North Jutland fjord landscape.

© Joergen True
© Joergen True

In contrast to the fine materials used in the plinth around Musikkens Hus, the other surfaces used in the area are raw and simple, in asphalt, in situ-cast concrete and wood – just as in the first stage of Aalborg Waterfront.

© Joergen True
© Joergen True

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Aalborg Waterfront Phase II / C.F. Møller" 30 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774164/aalborg-waterfront-phase-ii-cf-moller/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.