AD Classics: Prairie Chicken House / Herb Greene

© Julius Shulman

The Greene Residence, dubbed the “Prairie Chicken House” by Life Magazine, was built on the prairies of Norman, Oklahoma in 1961 quickly became a symbol of organic modernism. Architect Herb Greene took the organic movement of Frank Lloyd Wright and Bruce Goff to a new freestyle level in the design of his personal home. Built for himself and his family, the house conveys a sense of place and purpose.

Update: Shenzhen Stock Exchange by OMA

©

The NASDAQ equivalent Shenzhen Stock Exchange by OMA, continues to progress forward nearing completion. The latest photographs of the new building, which poses a strong representation of capitalism in China, highlight the robust exoskeletal grid and the and complexity of construction.

“For millennia, the solid building stands on a solid base; it is an image that has survived modernity. Typically, the base anchors a structure and connects it emphatically to the ground. The essence of the stock market is speculation: it is based on capital, not gravity. In the case of ’s almost virtual stock market, the role of symbolism exceeds that of the program – it is a building that has to represent the stock market, more than physically accommodate it. It is not a trading arena with offices, but an office with virtual organs that suggest and illustrate the process of the market.”

- OMA

More construction photographs of the Shenzhen Stock Exchange after the break.

Big Bay Beach House / COA with Fuchs, Wacker Architekten

© COA

Architect: COA  with  Fuchs, Wacker Architekten
Location: Big Bay, ,
Engineer: Edifice Consultants
Contractor: de Rooy Construction
Project Area: 535 sqm
Project Year: 2011
Photographs: COA

Boaçava House / MMBB Arquitetos

©

Architects: MMBB Arquitetos
Location: São Paulo,
Project Year: 2006
Project team: Marina Sabino, Márcia Terazaki, Thiago Rolemberg, Ana Carina Costa, Marina Acayaba, Marcelo Maia Rosa
Project Area: 344 sqm
Photographs: Nelson Kon

Truro Residence / ZeroEnergy Design

© Eric Roth Photography

Architect: ZeroEnergy Design
Location: Truro,
Consultants: Silvia & Silvia, Light Th!s, Venegas and Company, Eleven Interiors, Helmarck & Foglia
Project Area: 6,200 sqf
Project Year: 2008
Photographs: Eric Roth Photography, ZeroEnergy Design


Bota Bota / Sid Lee Architecture

Sid Lee Architecture was asked to create the architectural designs for Bota Bota, spa-sur-l’eau, a modern twist on the traditional urban spa. This ambitious project, led by the Émond family—also owners of Balnea spa, located in Bromont-sur-le-Lac—is now up running, following a whirlwind two-year adventure. Located at the foot of rue McGill in the Old Port of , Bota Bota is the new name given to a ferryboat that used to link Sorel and Berthier in the 1950s and that’s been renovated into a floating Scandinavian spa. The boat’s architecture, redesign and visual identity are the fruit of a collaborative effort between Sid Lee Architecture and Sid Lee.

Architect: Sid Lee Architecture
Location: 358 de la Commune West, Quays of the Old Port of Montreal, Canada
Naval engineering: Raymond Daoust
Structural engineering: Anand Swaminadhan enr.
Mechanical engineering: Blondin Fortin
General contractor: Mikado Construction
Graphics and signage: Sid Lee
Project Area: 3150 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Stephane Brugger and Sid Lee Architecture

Blast from the Analog Past! Physicist Identifies First Protractor

Egyptian artifact identified as world's first known . www.newscientiest.com

now a controversial look back… way back.

Physicist Amelia Sparavigna recently identified an artifact in a Turin museum as the world’s first known protractor. Sparavigna argues that the artifact’s ornate decoration, which resembles a compass rose with 16 evenly spaced petals surrounded by a zigzag with 36 corners, was used in combination with a plumb line to measure the slope angle of an object beneath it.

Cultural Centre Ieper / BURO II & ARCHI+I

© Klaas Verdru

The new centre for youth and culture right next to the station in Ieper aspires primarily to be an informal meeting place for all ages and nationalities, an objective that pays tribute to the city’s tradition as a tolerant city of peace. The recent disappearance of the cattle market has freed up space for a use which will impart a new momentum to the area, both by day and by night. The programme offers a unique synergy between public and private functions: bringing together a cultural centre (CCI), the youth meeting centre (JOC) and the centre for educational projects and activities (ARGOS).

Architectuur: BURO II & ARCHI+I
Location: Ieper,
Project Management: THV Vanhaerents – Alheembouw
Stability: Establis nv, Roeselare
Technical: Studiebureau Boydens, Loppem
Theater: TTAS, Gent
Safety Coordinator: VeCoBo bvba, Waregem
Photographs: Klaas Verdru

Fyrstikkalleén School / GASA Architects

© Jiri Havran

Architects: GASA Architects
Location: ,
Project Year: 2010
Project Area: 14,500 sqm
Photographs: Jiri Havran

AECOM Wins International Competition for Master Plan of Rio 2016 Olympic Park

© AECOM

AECOM has just been announced as the winning firm for the international competition held for the master plan design of Rio 2016 Olympic Park. The first international architecture competition held in the country, the English firm is quite experienced in master plan’s for the Olympics as they were responsible for London’s 2012 Olympic Park Master Plan. The jury chose the winning project by AECOM with chief architect Bill Hanway Brazilian project author Daniel Gusmão,  because of its unique concept of operation, separate access for athletes the audience, logistics for the transport system, the viability of implementation access for parking. In the legacy that the project will leave to the city, the highlights were environmental preservation the viability of maintaining preserving the lagoon.

More about the winning project and the competition along with plans following the break.

UMass Amherst Integrated Science Building / Payette

© Warren Jagger Photography

Architect: Payette
Location: , Massachusetts
Project Area: 173,000 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Warren Jagger Photography

 

PEGS Junior Boys School / McBride Charles Ryan

© John Gollings

Penleigh and Essendon Junior Boys School began in an Italianate mansion on windy hill, opposite the Essendon Footy Club. This building is exceptional in a residential area where Federation housing dominates. Slowly the school has accumulated much of the property in the block bounded by Nicholson, Raleigh, Napier & Fletcher Streets. Many of the ‘houses’ are now occupied by the school. This new project, a two story year 5 & 6 block with 3 classrooms above and below, is an important addition to the school and public interface to Nicholson Street.

Architect: McBride Charles Ryan
Location: Melbourne,
Project Team: Rob McBride, Principal Architect; Debbie-Lyn Ryan, Principal Architect; Benedikt Josef, Project Manager; Amelia Borg, Natasha Maben
Engineer: Hive Engineering
Builder: Contract Control
Building Surveyor: Davis Langdon
Services Engineer: Medland Metropolis
Project Area: 1650 sqm
Photographs: Courtesy of / John Gollings

Mexico City’s High Line Park

Courtesy of Federal District Public Space Authority


To say New York’s High Line is a successful project is putting it very lightly.  From the moment the overgrown landscape opened, thousands have flocked to experience the amazing public space and dozens have been inspired to incorporate similar urban reuse attitudes in their cities.  Ruth Samuelson shared ’s inspired project which seeks to apply the New York High Line’s sense of serenity to a busy intersection by mid-2012. “The High Line in New York seemed to me a fresh breath of air, completely.   just needs – within so many streets, so many avenues – respite like this,” explained Daniel Escotto Sánchez, the general coordinator for the city’s Public Space Authority.

More about the project after the break.

ABC Cancer Center / HKS

© Blake Marvin

Architect: HKS, Inc.
Location: ,
Project Team: Enrique Greenwell, Bruce E. Johnson, Dulce Torres
General Contractor: Abitat
MEP Engineer: Hector Gomez Engineers
Structural Engineer: Correa Hermanos S.A. de C.V.
Project Area: 65,000 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Blake Marvin, HKS Inc.

Boffo Building Fashion Competition Winners

© - Nicola Formichetti / Gage/Clemenceau Architects

Boffo is a City non-profit organization focused on culture and the arts. Through events and exhibitions Boffo draws attention to artists and designers while often giving them an opportunity to display their work. Boffo recently announced the winners of their Boffo Building Fashion competition, an open competition that called for architects to pair with fashion designers to build temporary spaces displaying both talents. Find out who the architects and designers are after the break.

Villa Topoject / AND

© Byun, Jong Suk

Architects: Architecture of Novel Differentiation (AND)
Location: , Korea
Project Year: 2010
Project Area: 199 sqm
Photographs: Byun, Jong Suk

Busan Opera House Proposal / ORPROJECT

night view

ORPROJECT shared with us, Anisotropia, a proposal for Opera House based on Klavierstück I, a composition for piano by Orproject director Christoph Klemmt. It is based on a twelve tone row which is repeated and altered by the different voices in order to create complex, rhythmic patterns. More images and project description after the break.

House in Sanno / Studio NOA

Courtesy of Studio NOA

Architects: STUDIO・NOA Architect & Associates
Location: ,
Project Year: 2008
Project Area: 38 sqm
Photographs: Courtesy of Studio NOA