We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Black Concrete Restaurant and Bar / RENESA Architecture Design Interiors Studio

The Black Concrete Restaurant and Bar / RENESA Architecture Design Interiors Studio

© Niveditaa Gupta© Niveditaa Gupta© Niveditaa Gupta© Niveditaa Gupta+ 37

  • Area Area of this architecture project Area :  3600 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Niveditaa Gupta
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  IndiHaus Lighting, White Lighting Solutions
  • Principal Architects : Sanjay Arora
  • Clients : Dhruv Raj Vij , Jairaj Singh Solanki , Lair , New Delhi
  • Principal Architect : Sanchit Arora
  • Interior Designer : Vandana Arora
  • Studio Technical Head : Virender Singh
  • Architect / Text : Anushka Arora
  • Architect / Graphics : Jagdish Bangari
  • Contractor : Mr. Mangat
  • Lighitng : White Lighting Solutions, Siddharth Arora , IndiHaus Lighting , Nikita Jain
  • Branding : Kavya Bagga
  • Lighting : White Lighting Solutions, Siddharth Arora , IndiHaus Lighting , Nikita Jain
  • City : New Delhi
  • Country : India
More SpecsLess Specs
© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

Text description provided by the architects. The latest product of RENESA ARCHITECTURE DESIGN INTERIORS STUDIO showcases a new typology and twist to the existing definition of a speakeasy  in an oriental design setup. 

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

Walking in on a non-visible arch but not an invisible one, hidden, through a dramatically lit glass brick and mirror curtain, a den, a dualist dream, a cave. This clandestine nature was the starting point of the project, how to realize a cocktail bar, A modern speakeasy, with intimacy and unadulterated textures. The black concrete, by Studio Renesa was the consequence of a dialogue between a speakeasy and design; The result is a game of mimetism with the material, playing hide-and-seek with the constraints of the place.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

As you first venture through the glass brick entry, the first impression is that of a mirage created by a reflective mirror staircase with pendant lights hanging at different lengths. Right ahead is a black curtain, which separates the world of hidden encounters from the dinner area upstairs. Behind the curtain, the "cocktail cave" is much more industrial meets underground in appearance. The first ‘lair ‘of the concept is the divide between the two raw materials;grey and black concrete that visually consolidates the space.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

The trapezoidal space, divides the infusion bar to the cocktail bar which in turn features foldable tables and bar stools to free up the space as the night progresses. The infusion bar enjoys a more mellow vibe with comfortable seating and intimacy. The striking aspects of this floor are the curved seating area shelled out of the existing structure and the glass brick smoking room that provides silhouetted and tainted views of the cocktail bar.  

Mezzanine Floor Graphics
Mezzanine Floor Graphics
© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

Adopting a theme of twists in terms of monotones and contexts, the second ‘lair’ added character and intrigue by carefully chosen fluted glass and slip openings in the wall defining the sushi and sake bar on the second floor. As one floats up the spiral staircase, in awe of the materiality, the sushi bar is a live station with high seating overlooking the double height space. The adjacent side features the formal dining area which has a more subtle yet dimly lit vibe for close gatherings.

First Floor Plan
First Floor Plan

The third and final ‘lair’ serves as the clandestine entry, opposite the kitchen and storage, a visitor finds himself in front of a private dining concealed within the wall, put forward as an undisclosed hideaway. The disguised façade is created through the fictional narrative as to transport visitors away from their normal, everyday lives and involve them in the company of good friends and well-crafted cocktails for a few hours.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

In conclusion, the project is an antithesis: Made out of glass blocks, silver sheets, and wood, invades the space to unfold, deploy, and flip itself on the walls, the floor, and the ceiling giving rise to acocktail bar. Arranged in a rectangular array of fluted panels, in line with the black arcade, merging into the next space diagonally - the design with conical lights and plants suggests a sanctuary, an escape: Lair.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:15, market, Basant Lok, Vasant Vihar, New Delhi, Delhi 110057, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Black Concrete Restaurant and Bar / RENESA Architecture Design Interiors Studio" 09 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959863/the-black-concrete-restaurant-and-bar-renesa-architecture-design-interiors-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.