All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Utrecht

Utrecht

Bicycle Parking / Ector Hoogstad Architecten

© Petra Appelhof © Petra Appelhof © Petra Appelhof © Petra Appelhof + 33

Utrecht, The Netherlands

Big House / Goldsmith Company

© Ruben Dario Kleimeer © Ruben Dario Kleimeer © Ruben Dario Kleimeer © Ruben Dario Kleimeer + 13

  • Architects: Goldsmith Company
  • Area Area of this architecture project Area:  540.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018

Dafne Schippersburg Bridge / NEXT architects and rudy uytenhaak + partners architecten

© Marcel IJzerman © Marcel IJzerman © Jeroen Musch © Jeroen Musch + 27

HU University of Applied Sciences / SHL

© Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk + 36

The Green House / architectenbureau cepezed

© cepezed | Lucas van der Wee © cepezed | Lucas van der Wee © cepezed | Lucas van der Wee © cepezed | Lucas van der Wee + 24

Princess Máxima Centre for Child Oncology / LIAG Architects

© Ronald Tilleman © Ronald Tilleman © Ronald Tilleman © Ronald Tilleman + 34

  • Architects: LIAG Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  44833.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018

Superlofts Blok Y / Marc Koehler Architects

© Marcel van der Burg © Stijn Poelstra © Stijn Poelstra © Marcel van der Burg + 46

Will Mecanoo’s “Blue District” in Utrecht Promote a Generation of Urban Centenarians?

That’s the goal, at least. Mecanoo has released designs for a large-scale development in Utrecht inspired by “blue zone” regions - areas where residents tend live atypically long and healthy lives. Currently there are only five recognized blue zones worldwide: Sardinia, Nicoya, Loma Linda, Okinawa, and Ikaria.

© 3d Studio Prins © 3d Studio Prins © 3d Studio Prins © 3d Studio Prins + 4

The Green House / architectenbureau cepezed

© cepezed | Lucas van der Wee © cepezed | Lucas van der Wee © cepezed | Lucas van der Wee © cepezed | Lucas van der Wee + 20

De Verkenner Tower / Mei architects and planners

© Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode Courtesy of Mei architects and planners © Ossip van Duivenbode + 39

Stefano Boeri Architetti Wins Competition for First Dutch Vertical Forest

© A2 Studio
© A2 Studio

Stefano Boeri Architetti’s next vertical forest project will be found in Utrecht, after the firm was selected as winners in an international competition for the construction of a new urban district in Jaarbeursboulevard. Dubbed the “Hawthrone Tower,” the first Dutch Vertical Forest will be one of two new high-rise towers to rise on the site in the Utrecht city center, located near the Utrecht Central Train Station, alongside a tower designed by Amsterdam-based MVSA studio.

The 90-meter-tall tower will be covered by 10,000 plants of different species (360 trees, 9,640 of shrubs and flowers), aimed at creating “an innovative experience of cohabitation between city and nature.” The green facade will allow Hawthorne Tower to absorb more than 5.4 tons of CO2, scrubbing the air for healthier living conditions for both residents of the tower and the wider city.

Moreelse Bridge / cepezed

© Jannes Linders © Jannes Linders © Leon van Woerkom      © Jannes Linders + 19

Utrecht, The Netherlands
  • Architects: cepezed
  • Area Area of this architecture project Area:  3200.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016

Utrecht Central Station / Benthem Crouwel Architects

© Jannes Linders © Jannes Linders © Your Captain Luchtfotografie © Jannes Linders + 17

House of Rolf / Studio Rolf.fr + Niek Wagemans

© Christel Derksen & Rolf Bruggink © Christel Derksen & Rolf Bruggink © Christel Derksen & Rolf Bruggink © Christel Derksen & Rolf Bruggink + 26

A.S.R Headquarters Renovation / Team V Architectuur

© Herman de Winter © Jannes Linders © Jannes Linders © Jannes Linders + 36

Castellum Hoge Woerd / SKETS architectuurstudio

© John Lewin Marshall © John Lewin Marshall © John Lewin Marshall © John Lewin Marshall + 25

Renovation of a 30's Row House / Lab-S

© Suzanne Paap © Suzanne Paap © Suzanne Paap © Suzanne Paap + 25

Utrecht, The Netherlands
  • Architects: Lab-S
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015

Thoreau's Cabin / cc-studio

© John Lewis Marshall © John Lewis Marshall © John Lewis Marshall © John Lewis Marshall + 20

  • Architects: cc-studio