ZigZag House / Jasper Smits Architecture

ZigZag House / Jasper Smits Architecture

© Jeroen Musch© Jeroen Musch© Jeroen Musch© Jeroen Musch+ 26

  • Area Area of this architecture project Area:  236
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Jeroen Musch
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Ruukki, Nemetschek, Xinnix, Fabiton, Iboma, Schuco, Studio Rublek, Van Hollandse Bodem
© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Location. A new residential area has been built on the site of the former Veemarkt (Cattle Market) in Utrecht-Oost. On the north side of the area (construction site E), self-build plots of various sizes ranging from 5.4 to 8.4 m have been released. ZigZag has a width of 5.4 m.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Urban Development and floor plan. What makes these self-build plots special is that they only have a front garden. This garden is situated directly on the street, sometimes separated by a shed or workspace. This unique urban planning principle allows a different ground floor plan. The 13.5 m deep garden creates sufficient distance to the street. This reminded me of my childhood when we used to enter our parental home through the backyard.

Location
Location

We never entered the house through a hall with a toilet and an electrical cabinet, but we directly stepped into the kitchen or the living room. And this is precisely the way you enter the ZigZag. Due to the omission of the hall the 5.4 m wide ZigZag allows a much better and more agreeable floor plan. Toilet, storage room, stairs and kitchen are centered, creating both at the front and the back of the house sufficient width for a dining table or a seating area.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Cross Section. The concrete split-level house is divided into 8 floors, separated by a void and connected by a carefully designed wooden staircase. The void allows light from the skylights and landings to flood in throughout the whole building. The void also adds spaciousness to the floors. The common areas have been kept open to bring in the winter sun and let the warm southern light shine deep into the house. The window above the void provides warm light on each floor in summer, even on the north side.

Facade and section
Facade and section

The large floor-to-ceiling windows on the north side provide a beautiful view of the greenery along the water. The playful route along the stairs makes you curious because it alternates between bedrooms and bathrooms that are slid in like 'plastered' blocks. All this makes the building surprising, light, and spatially attractive. Self-Build. The house was built without a main contractor. Jasper Smits built the entire house himself. The starting point was to cut construction costs and the biggest costs in construction are labour costs, which should therefore be minimized.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

This has been done in several ways: • No small ornaments, but large elements: 1 window per floor costs less labour than 3 windows per floor. A wall cladding panel can be installed faster than a brick wall. • No production on-site, only assembly: Stairs, cabinets, fences are all accurately measured and all separate parts are made computer-controlled. Installation can be done quickly. • Choose the right materials and use their qualities.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "ZigZag House / Jasper Smits Architecture" 17 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947866/zigzag-house-jasper-smits-architecture> ISSN 0719-8884
© Jeroen Musch

Z字住宅 / Jasper Smits Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.