We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Utrecht Central Library & Post Office / Zecc Architecten + Rijnboutt

Utrecht Central Library & Post Office / Zecc Architecten + Rijnboutt

© Kees Hummel© Kees Hummel© Kees Hummel© Kees Hummel+ 33

  • Client:Utrecht Library
  • Project Team (Zecc Architecten):Bart Kellerhuis, Marnix van der Meer, Roy van Maarseveen, Koen Pörtzgen, Remco van den Broek, Marjo Langbroek, Jeroen den Hertog, Redmer Weijer, Mario van Kooij
  • Project Team (Rijnboutt):Frederik Vermeesch, Mattijs Rijnboutt, Richard Zwagemaker, Jaap Hoving, Karianne Vandenbroucke, Bonnie Snoek, Kasia Bratek, Frans Damstra, Jakub Jekiel, Pieter Kramer, Joost Kettmann
  • Contractor (Interior):Jurriens B.V.
  • Contractor (Shell):Burgland Bouw
  • Developer:MRP Development
  • City:Utrecht
More SpecsLess Specs
© Kees Hummel
© Kees Hummel

Text description provided by the architects. The national monument is best known for its reception hall. The rhythm of the parabolic ceiling, the glazed yellow stones, and robust ornaments. “This entrance was the only place that was accessible to the public. But around the hall was another 8,000 square metres of business space. That’s a fascinating idea. So much hidden space right in the middle of the city,” says the library’s architect, Bart Kellerhuis from Zecc, who were also responsible for the interior. 

© Kees Hummel
© Kees Hummel
© Kees Hummel
© Kees Hummel

Architect Frederik Vermeesch from Rijnboutt took on the task of repurposing the nearly 100-year-old building for the owner of the building, a.s.r. real estate. This entailed rebuilding the shell and expanding on the Oudegracht side to the rear. “Our brief was to create a connection with the city. Reveal and open up the building to its surroundings.”

© Kees Hummel
© Kees Hummel
Section
Section
© Kees Hummel
© Kees Hummel

Royal welcome. Visitors are received in Joseph Crouwel’s monumental hall. “You’d be hard-pressed to find another entrance area like this in the Netherlands,” says Kellerhuis. “The challenge was to use restraint in the design. To let the quality that was already present speak for itself. Create a starting point for exploring the library. An inviting living room where the young, the old, students and employed people can encounter each other. History and the 21st century converge here. With intimate recesses, large windows, stained glass and modern art. A cultural fusion in the heart of the city.” On the second storey, there is an additional reception, the service desk. The route leading to it is transparent, spatial and dynamic.

© Kees Hummel
© Kees Hummel

Connecting with Oudegracht. “On the second storey, the library spans the premises’ entire surface area – including the former logistics area, which has been enlarged to accommodate the brasserie and auditorium,” explains Vermeersch. Nestled between the wings of the original post office, the brasserie and the auditorium overlook Oudegracht and the ornamentation on the monumental stairwells. “These are still being used. The side windows in the brasserie have put on view the stairwells and the hidden adornments. You can almost touch the sculptural ornaments.” Much like the shoppers walking beneath your feet.

© Kees Hummel
© Kees Hummel
© Kees Hummel
© Kees Hummel

Panoramic view of Utrecht. The connection with the city seems naturally interwoven in the architecture. But that wasn’t always the case. “The post office had turned inwards,” Kellerhuis says. “With the hall as focal point and recesses in the galleries that are connected to the heart of the building. This inherent quality was preserved, as was the clear layout of the floor plans. We even used the orientation as a strength.” The new perspectives create overview. And additional galleries between the reading rooms create a natural circulation with a changing panoramic view of the historic city centre.

© Kees Hummel
© Kees Hummel
© Kees Hummel
© Kees Hummel

Even the ‘loft’ is characterised by openness. The top storey is an integral part of the library. There is now space for people to meet where the operators used to connect people. Here, too, the library connects to the city. Knowledge and studying come together among an interchange of old and new. “While the building was being stripped, the finishing of the roof was exposed. We wanted to exhibit that,” Kellerhuis says. “Now the rafters give the loft character.” They’re original elements that, with the new roof windows, frame the view and interior and put them in perspective.

© Kees Hummel
© Kees Hummel

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Drift 27, 3512 BR Utrecht, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Utrecht Central Library & Post Office / Zecc Architecten + Rijnboutt" 19 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943774/utrecht-central-library-and-post-office-zecc-architecten-plus-rijnboutt> ISSN 0719-8884
© Kees Hummel

乌得勒支中央图书馆 + 邮局 / Zecc Architecten + Rijnboutt

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.