We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

IHI Innovation Center [i-Base] / Nikken Sekkei

IHI Innovation Center [i-Base] / Nikken Sekkei

© Nacasa & Partners© Nacasa & Partners© Nacasa & Partners© Nacasa & Partners+ 19

More SpecsLess Specs
© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners

Text description provided by the architects. With a history spanning over 160 years, IHI is Japan’s leading heavy industry conglomerate. In order to respond quickly to the complex, changing needs of society and its customers, IHI needed to create a “base” for developing new businesses with its partners by utilizing its advanced technological capabilities.

© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners
Plan
Plan
© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners

Planning started with finding IHI’s uniqueness. Much of the planning period was spent in dialogues with IHI’s people, and included close observation of engineers’ daily activities, interviews with all executives, fieldwork at similar facilities, and a wide range of workshops, in order to identify specific issues and set clear goals. Various functions, characteristics and environments required for the project were identified as a result.

© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners

A variety of elements were required for the facility. A 14m x 75m horizontal floor shape was utilized to match the innovation process, while a "layered" plan format allowed different functions of the space to be arranged in a side-by-side fashion. Public spaces for connecting people and information within and outside the company were arranged, as were private spaces for start-up teams and individual researchers to immerse themselves. In this way, a system was created to accelerate project pursuits.

© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners
Diagram
Diagram
© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners

Next, the entire space was purposely left undetailed for later “overlay.” This meant that floors, walls, ceilings, signage, base coat and overcoat were left with “rough” finishes. Rather than an uncluttered, stain-resistant, single-use format facility, space was designed to be plied unhesitatingly, much like a personal garden, ready for arranging to one’s liking to develop new ideas.

© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners

By incorporating full-scale manufacturing industry products such as H-beams into space, a miniature “everyday scene" was created to make it easier, to the craftsman's mind, to discover new perspectives. In addition, although the facility is technically an interior design, it is considered an exterior space; thanks to architectural and civil engineering scales, an open environment like a park or city takes shape and goes far beyond the conventional interior scale. The IHI Innovation Center’s space design ensures that the routine acts of noticing and discovering become starting points for innovation.

© Nacasa & Partners
© Nacasa & Partners

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shinsugitacho, Isogo Ward, Yokohama, Kanagawa 235-0032, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "IHI Innovation Center [i-Base] / Nikken Sekkei" 22 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965466/ihi-innovation-center-i-base-nikken-sekkei> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.