Armazem Cowork / oitoo

Armazem Cowork / oitoo

Armazem Cowork / oitoo - Interior PhotographyArmazem Cowork / oitoo - Interior Photography, ChairArmazem Cowork / oitoo - Interior Photography, WoodArmazem Cowork / oitoo - Exterior Photography, Facade, Door, Balcony, ConcreteArmazem Cowork / oitoo - More Images+ 22

  • Architects: oitoo
  • Area Area of this architecture project Area :  416
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
  • Photographs
    Photographs :Ricardo Loureiro
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  GRAPHISOFT, Saint-Gobain, Aleluia Cerâmicas, Amorim, Ikea, Isea
More SpecsLess Specs
Armazem Cowork / oitoo - Interior Photography, Facade, Balcony, Door, Concrete
© Ricardo Loureiro

Text description provided by the architects. An old warehouse in Porto which was vacant for 44 years, with an anonymous ground floor underneath a residential multi-storey building, in a neighbourhood slowly abandoned by commerce and businesses in the last decades.

Armazem Cowork / oitoo - Interior Photography, Glass
© Ricardo Loureiro
Armazem Cowork / oitoo - Image 25 of 27
Plan - Proposal
Armazem Cowork / oitoo - Interior Photography, Dining room, Wood
© Ricardo Loureiro

oitoo brought it back to life as armazem cowork. This project is a reflection on the hidden qualities of often unused ground floor spaces and showcases the design methodology potentiality as a catalyst of reactivation.

Armazem Cowork / oitoo - Interior Photography, Wood
© Ricardo Loureiro
Armazem Cowork / oitoo - Image 26 of 27
Section
Armazem Cowork / oitoo - Interior Photography, Wood
© Ricardo Loureiro

The project hopes to demonstrate the underlying qualities and opportunities of unused ground floors and remake the collective opinion of these spaces often tainted by a poor public perception as unsafe and unfit for inhabiting or working. If these spaces remain unoccupied, street life will continue to be absent. Walking on a sidewalk amidst neglected, empty stores is a harrowing experience, and emptiness breeds poor use of public space, resulting in disquieting, seedy streets.

Armazem Cowork / oitoo - Interior Photography, Wood
© Ricardo Loureiro
Armazem Cowork / oitoo - Image 27 of 27
Axonometric

The change of use from former warehouse to co-working office will hopefully contribute to the reactivation of the street level as a lively space. A buffer space mediates street and working areas and acts as a display for businesses inside; in the back, a surprising garden allows for perfect outdoor work or leisure moments.

Armazem Cowork / oitoo - Exterior Photography, Facade, Door
© Ricardo Loureiro

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Porto, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Armazem Cowork / oitoo" [Armazem Cowork / oitoo] 02 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953607/armazem-cowork-oitoo> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.