We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Mumbai Artist Retreat / Architecture BRIO

Mumbai Artist Retreat / Architecture BRIO

© Edmund Sumner© Randhir Singh© Edmund Sumner© Randhir Singh+ 25

  • Architect In Charge:Architecture BRIO
  • Design Team:Shefali Balwani, Robert Verrijt, Sakshi Minocha, Neethi Dorairaju, Shivani Mehta
  • Project Management Consultancy:Sila Group
  • City:Alibag
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

DAK – The Other Side Studio – an artist retreat in Mumbai  - Many coastal areas around the world are facing an immense dilemma. How do you deal with densification and increase in population in these areas considering the reality of rising sea levels? Coastal areas are however some of the most desirable places to live and work. In fact, they are often attractive from a perspective of livelihood or because of their advantageous environmental conditions. It is therefore important to consider when construction activity does have to take place, it builds resilience to an uncertain future. Moreover, it should employ building methods and use materials that have a minimal impact on their fragile ecosystems.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

The site of the Mumbai Artist Retreat on the other side of Mumbai Bay is typical in that respect. Since it is relatively difficult to get to, it still has a rural, agricultural character. More so in contrast to the rest of Mumbai, it still has somewhat of a shoreline to speak of. Here, the Mumbai Artist Retreat intends to become a place where artists can work in a spacious, natural environment. A place that is away from the heavy physical and psychological demands of the global metropole. However, with the skyline of Mumbai across the bay, it still feels connected with the city.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner
Plan
Plan
© Randhir Singh
© Randhir Singh

Site PlanningThe site is a low-lying coconut palm plantation located near a beach. Because of a decreasing groundwater table, it suffers from saline groundwater in the summer months. In order to replenish the groundwater table with sweet water, a water harvesting pond in the middle of the site recharges the groundwater table. In addition, the pond attracts a significant amount of fish and birdlife. Across the length of the property, three zones define the programming of the site: the temporary residential zone, the workspace zone, and the residential zone for long-term accommodation. The program proposes a series of temporary structures to accommodate these activities.

© Randhir Singh
© Randhir Singh

Lightweight and Nimble - Considering the low soil bearing capacity and occasional flooding on the site, a nimble lightweight steel structure lifts the building off the ground. In order to further reduce the disturbance of the site during construction, the construction processes employed off-site manufacturing. Therefore all the joints between the various steel components are designed as nut and bolt connections. The columns rest on stone boulders sourced from another construction project in the vicinity. A steel rod anchors the columns into a chiseled depression in the basalt boulders. This method of construction offers the option to reassemble the building on higher ground if desired.

© Randhir Singh
© Randhir Singh

The Mumbai Artist Retreat is conceptualized as a community space. It is an art lab of sorts, that aims to bring together art, ecology, and society. It will bring people from diverse backgrounds together to engage in various forms of artistic expression in a creative and critical way. Therefore the space will reflect the intention of ‘coming together. Furthermore, it aims to inspire reflection, quietude, creativeness, and belonging. A space where people can engage and immerse in nature and within themselves.

Flooding Diagram
Flooding Diagram

Tropical Shed - The Artist workshop is a 12m x 9m “tropical shed” with two roofs that are each six-meter high. Two skylights chop off the pyramid-shaped roofs on the top.  By shifting the roofs away from each other asymmetrically, they define the two spaces below from an experimental perspective. A storeroom with screen printing equipment creates an additional loft with a workspace on top of it. 

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

While the stilts, columns, and beams are made in galvanized steel, the roof structure is built of bamboo V-shaped beams. Indian bamboo often suffers from irregular shapes and diameters. In order to avoid the natural irregularity of the bamboo from becoming distractive, the layout of the rafters follows a zig-zag pattern. However, it also increases the strength of the structural frame. While the framework is exposed from the inside, on the exterior lightweight roofing of cement sheets covers the bamboo framework.

© Randhir Singh
© Randhir Singh

A solar skylight on the top of the roof generates power and pulls up hot air from the space below. These solar panels are integrated in such a way that their technological character does not overpower the design. In addition, this skylight is openable and therefore encourages a natural flow of air across the workshops.

Ventilation Diagram
Ventilation Diagram
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Resilience - Flexibility is an important criterion for a workshop space without fixed programming. Therefore movable wall panels can connect to each modular bay of columns, allowing the spaces to be modified. These timber slat panels keep out rain and direct sunlight where it is not desired. Depending on the requirement, the Artists workshop can be used as a single large workshop, multiple simultaneous workshops, or an exhibition space.  Along with the flexible construction system and the flexible arrangement of spaces, the workshop is a future-ready building that can adapt to the fluidity of artistic programming and the uncertainties of its terrain.

© Randhir Singh
© Randhir Singh

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Alibag, Maharashtra, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Mumbai Artist Retreat / Architecture BRIO" 13 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952433/mumbai-artist-retreat-architecture-brio> ISSN 0719-8884
© Edmund Sumner

轻,孟买艺术家之家 / Architecture BRIO

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.