Immeuble Verdeaux Housing / Dreier Frenzel Architecture + Communication

Immeuble Verdeaux Housing / Dreier Frenzel Architecture + Communication

© Matthieu Gafsou© Matthieu Gafsou© Matthieu Gafsou© Matthieu Gafsou+ 18

  • Lead Architects:Yves Dreier, Joao Fernandes, Eik Frenzel, Isabelle Ihl, Marie-Cécile Simon
  • City:Renens
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

Text description provided by the architects. Immeuble Verdeaux is a housing building located on a very specific plot, whose triangular shape allowed very few possibilities to be inhabited. By pushing the vertical circulation out of the envelope of the building, the surface is maximized on each floor. The typology plays then a double game, with on one hand clear-shaped night spaces and on the other hand a daily space evolving in a row with pinching and dilating effects.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou
Floor plan
Floor plan
© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

The particularly constraining status of the plot generates the shape of the building, a triangle-rectangle with two truncated corners. Within the external matrix, the internal spatiality evokes the “fractal” by proposing an orthogonal geometry of the spaces of the rooms. At the meeting of these two figures, an interstitial counter-form emerges which colonises the day spaces (entrance, kitchen, dining room, living room, office) and organises them in a row by pinching and dilating effects.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

In order to maximise the rental surface area on a small plot of land, the stairs are arranged on the facade. This extraction of circulation areas outside the built volume allows an optimisation of the typology of the flats by grouping the service areas (lift, bathrooms, kitchen) around a minimal central core. On the façade, the staggered arrangement of the balconies guarantees the integration of the three flights of stairs while reinforcing the collective identity of the building and encouraging interaction between residents.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou
Axonometric
Axonometric

Contextual insertion is achieved through the reinterpretation of numerous elements borrowed from the 19th-century architectural register that is expressed on the neighbouring buildings: load-bearing facade, mansard roof, French windows, window frame markings, projecting balconies, railings.

© Matthieu Gafsou
© Matthieu Gafsou

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Renens, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Immeuble Verdeaux Housing / Dreier Frenzel Architecture + Communication" 02 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950586/immeuble-verdeaux-housing-dreier-frenzel-architecture-plus-communication> ISSN 0719-8884
© Eik Frenzel

Immeuble Verdeaux 三角公寓 / Dreier Frenzel Architecture + Communication

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.