All
Projects
Products
Events
Competitions

After-School Care Centre Waldorf School / MONO Architekten

After-School Care Centre Waldorf School / MONO Architekten

© Gregor Schmidt © Gregor Schmidt © Gregor Schmidt © Gregor Schmidt + 24

  • Design Team: Jonas Greubel, Daniel Schilp, André Schmidt, Matteo Pelagatti
  • Clients: Freie Waldorfschule am Prenzlauer Berg
More Specs Less Specs
© Gregor Schmidt
© Gregor Schmidt

Text description provided by the architects. The grounds of the Waldorf School in Prenzlauer Berg possess a unique urban positioning between socialist prefabricated structures, Wilhelminian style blocks and the green spaces of the Jewish cemetery. The school building, having undergone a spirited renovation process, is a 5-storey prefab building from the 1970s.

© Gregor Schmidt
© Gregor Schmidt

The after-school care centre and later extensions were designed in a completely different style. The new centre docks on the school’s courtyard stretching towards the sports hall, providing the schoolyard with a structural back to the street and a clear centre. The projections and recesses create different outdoor areas for various uses. The buildings received green roofs inclined in different directions and, with the rising eaves of the wooden facades, a sculptural impression.

© Gregor Schmidt
© Gregor Schmidt

The central access zone winds its way from the existing staircase through the newly built ground floor, accompanied by a massive clay wall. Lounges, cloakrooms etc. and various outdoor exits alternate. The group rooms are behind the clay wall with a plateau above the cloakrooms with a view into the crowns of the surrounding trees. The goal was to use natural and renewable building materials to comply with the Waldorf educational idea. Themed “school builds school”, most of the construction work was carried out by the Knobelsdorff School.

© Gregor Schmidt
© Gregor Schmidt
Axonometry
Axonometry
© Gregor Schmidt
© Gregor Schmidt

The colouring was created by the natural hues of mostly untreated materials. Coloured clay plaster, wooden floors and wall heating integrated into the outer clay walls create a pleasant atmosphere in the interiors, ensuring a healthy indoor climate. The structure was made with a timber frame construction with cellulose roofs while the outer walls were filled with building straw and plastered inside with clay. The façade is made of differently sized vertical larch wood boards. The district heat is used as an energy source, feeding the wall and underground heating. Decentralized exhaust systems in the cloakrooms support the manual ventilation concept.

© Gregor Schmidt
© Gregor Schmidt

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Prenzlauer Berg, Berlin, Germany

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "After-School Care Centre Waldorf School / MONO Architekten" 24 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932433/after-school-care-centre-waldorf-school-mono-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.