Namu House / [i]da arquitectos

Namu House / [i]da arquitectos

Cortesia de [i]da arquitectosCortesia de [i]da arquitectosCortesia de [i]da arquitectosCortesia de [i]da arquitectos+ 50

Óbidos, Portugal
  • Architects: [i]da arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  272
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: EGGER, AEG, Banema, Bosch, Oli, Schüco, Loga, Rene Brisach, Samsung, Sanitana
  • Project Team:Ivan de Sousa - Inês Antunes
  • Engineering:Projeto Engenheiros Associados
  • Landscaping:Inês Antunes
  • Construction:Construções Luís Jorge
  • Cost:200.000,00 Euros
  • Plot Area:925 m2
  • Implantation Area:252 m2
  • Architects In Charge:Ivan de Sousa - Inês Antunes
  • City:Óbidos
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

Text description provided by the architects. The place, a few meters from the Obidos Lagoon, is characterized by pine trees and dense vegetation of the Natural Ecological Reserve park to the South, creating a strong feeling of natural closure. The project seeks to emphasize this natural specificity of the location, orienting the main spaces of the house to the south, in order to create a strong relationship with the landscape whilst taking advantage of the best sunlight. The most private spaces of the house are located on the opposite side. This configuration defines two distinct areas, daytime, and night-time.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

The daytime area is where the social spaces can be found, such as living rooms and kitchen, with large glass surfaces that allow the visual and functional extension of the interior spaces to the exterior areas. In this area, the spaces of the house are organized on a single floor. The night-time area consists of rooms, office, and gym, spread over two floors. The house, surrounded by the grandeur of nature, protects those who live and visit it through a composition of volumes and uses the dominant matter of the place, the wood.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

The main entrance is marked by a horizontal opening at the end of the volume, while the secondary entrance is marked by a vertical opening, both clad in natural wood. The South garden, with its swimming pool and public living areas, is transformed into a true wind-protected patio, with a curtain of vegetation on one side and the architecture on the other side, which embraces and protects the space. The North garden gives way to aromas and flavors, a vegetable garden, an orchard, native flowers, and various spices. The roof, a large terrace overlooking the landscape, along with a small patio, defines the exterior and intimate areas of the upper floor.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Namu House / [i]da arquitectos" [Casa Namu / [i]da arquitectos] 30 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918096/namu-house-i-da-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.