All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. India
  5. RMA Architects
  6. 2017
  7. Lilavati Lalbhai Library / RMA Architects

Lilavati Lalbhai Library / RMA Architects

  • 03:00 - 21 February, 2019
  • Curated by Martita Vial della Maggiora
Lilavati Lalbhai Library / RMA Architects
© Tina Nandi
© Tina Nandi

© Tina Nandi © Tina Nandi © Rajesh Vora © Tina Nandi + 27

  • Consultants

    Aakruti Architects, N. K. Shah Consulting Engineers LLP, Arkk Consultants
  • Client

    Centre for Environment Planning and Technology (CEPT)
  • More Specs Less Specs
© Rajesh Vora
© Rajesh Vora

Text description provided by the architects. Embedded in the heart of the CEPT University campus designed by B. V. Doshi, the CEPT Library is envisioned as a space for catalyzing connections between students and faculty of the various academic departments. Neutrally oriented at a central location with separate and equal entrances facing all cardinal directions, access to the building – and identification with it – is collective across the campus.

© Tina Nandi
© Tina Nandi
© Rajesh Vora
© Rajesh Vora

Using the functional requirements of the library as an underlying contemporary theme, the building formally weaves itself into the pre-existing campus narrative. Through alignments in plan with adjacent buildings, modulation of sectional levels into and above the earth, and honest material selection and expression, the building respects the continuum of existing architectural expression that has defined the CEPT University campus for decades. At the most fundamental performative level, the CEPT Library is a technologically adept repository of multi-format media, both responding to and anticipating the current and future acquisitions of the university. Reading rooms, formal and informal reading spaces, individual carrels, seminar rooms, and administrative offices are accommodated in addition to softer and more flexible functions such as exhibition and presentation spaces.

Axonometric
Axonometric

The library is at once a built manifestation of the university’s ongoing shift away from a traditionally prescriptive pedagogy toward a choice-based curriculum, as well as a demonstration of passive climate mitigation strategies in architecture. Complete with an operating manual for students, the building’s modulated, louvered facade can be manually adjusted to allow in less light or more ventilation in response to Ahmedabad’s severely hot and dry climate. Located at -4 meters and -8 meters below ground level, the book stacks, carrels, and study spaces benefit from both plentiful and filtered natural lighting that pours in through the louvered facade as well as the natural cooling effect provided by the surrounding earth. In this way, the building serves as a hands-on laboratory for students to experiment with the principles of passive ventilation, lighting, and traditional cooling systems in South Asia.

© Tina Nandi
© Tina Nandi
© Tina Nandi
© Tina Nandi

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lilavati Lalbhai Library / RMA Architects" 21 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911812/lilavati-lalbhai-library-rma-architects/> ISSN 0719-8884
© Tina Nandi

印度环境规划技术中心图书馆/ RMA Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.