Zoom image | View original size
Embedded in the heart of the CEPT University campus designed by B. V. Doshi, the CEPT Library is envisioned as a space for catalyzing connections between students and faculty of the various academic departments. Neutrally oriented at a central location with separate and equal entrances facing all cardinal directions, access to the building – and identification with it – is collective across the campus.  Using the functional requirements of the library as an underlying contemporary theme, the building formally weaves itself into the pre-existing campus narrative. Through alignments in plan with adjacent buildings, modulation of sectional levels into and above the earth, and honest material selection and expression, the building respects the continuum of existing architectural expression that has defined the CEPT University campus for decades. At the most fundamental performative level, the CEPT Library is a technologically adept repository of multi-format media, both responding to and anticipating the current and future acquisitions of the university. Reading rooms, formal and informal reading spaces, individual carrels, seminar rooms, and administrative offices are accommodated in addition to softer and more flexible functions such as exhibition and presentation spaces.  View more View full description
Share Share