Leisure Pavilion / Bruno Rossi Arquitetos

Leisure Pavilion / Bruno Rossi Arquitetos

© André Scarpa© André Scarpa© André Scarpa© André Scarpa+ 27

Santo Antônio de Posse, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area:  175
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  André Scarpa
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Ladrilar, Personal Refrigeração, reka iluminacao
  • Lead Architect:Bruno Rossi
  • Structural Design:Gil Chinellato Engenharia Estrutural
  • Facilities Design:RR Engenharia de Instalações
  • Lighting Consulting:Ricardo Heder
  • City:Santo Antônio de Posse
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© André Scarpa
© André Scarpa

Text description provided by the architects. Located at a farm in the countryside of São Paulo state, Brazil, the ‘Leisure Pavilion’ takes advantage of large water containment basins used for the orange plantation irrigation system. Placed in the rural area of Santo Antonio de Posse, the project was designed taking into account the existing wooden kiosk with a thatched roof, in order to create a space that values outside living, leisure, and contemplation.

© André Scarpa
© André Scarpa

Therefore, the intervention settled the inner demolishment of some old structures and the construction of new support infrastructures. This new pavilion, built as an independent concrete structure, crosses the area under the shelter in longitudinal implantation and parallel to the lake, bringing scale, direction, and facade to the whole set. Its layout organizes and integrates different spaces, creating a semi-open space that ensures users privacy, not obstructing the views of the surrounding.

© André Scarpa
© André Scarpa
Floor Plan
Floor Plan
© André Scarpa
© André Scarpa

The whole program is integrated through a single concrete slab. The main facades are made of  Brazilian cumaru wood screens, protecting those spaces that require more privacy, such as bathroom, and allowing the organization flows, as in the barbecue area, thus reinforcing the longitudinal character of the pavilion and promoting a balance between transparency and opacity.

© André Scarpa
© André Scarpa

At both ends of the pavilion, the concrete slab rests on walls, which are covered with stones of the region itself. Sheltering a garage for surfboards and other nautical leisure equipment on one side, and on the other, showers for those who enjoy the small beach formed by the lake.

© André Scarpa
© André Scarpa

© André Scarpa
© André Scarpa

As a result, the project explores constructive systems that reinforce the character of natural materials, in agreement with its surrounding, promoting the effective communication between the preexisting nature and the new intervention.

© André Scarpa
© André Scarpa

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Santo Antônio de Posse, State of São Paulo, 13830-000, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Leisure Pavilion / Bruno Rossi Arquitetos" [Pavilhão de Lazer na Represa / Bruno Rossi Arquitetos] 05 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911263/leisure-pavilion-brro-arquitetos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.