the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Campus
  4. China
  5. Architectural Design & Research Institute of SCUT
  6. 2016
  7. Hall of Literature & Garden at Taizhou High School / Architectural Design & Research Institute of SCUT

Hall of Literature & Garden at Taizhou High School / Architectural Design & Research Institute of SCUT

  • 20:00 - 17 August, 2017
Hall of Literature & Garden at Taizhou High School / Architectural Design & Research Institute of SCUT
Hall of Literature & Garden at Taizhou High School / Architectural Design & Research Institute of SCUT, © Li Yao
© Li Yao

© Li Yao © Li Yao © Li Yao © Li Yao + 26

  • Architects

  • Location

    669 Hai Jun Dong Lu, Taizhou Shi, Jiangsu Sheng, China
  • Project Principals

    Jingtang He, Weihong Guo
  • Design Team

    Yudan Pan, Linxi Liu, Menghao Luo, Zhisheng Guo, Jingshao Liang, Yan Zheng, Zhong Yan, Siyun Chen, Jun Ma, Siyun Chen, Caixia Feng
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Client

    Jiansh Taizhou High School
  • Developer

    Bureau of Housing and Urban-Rural Development of Taizhou, Jiansu Jianye Construction Group Co. Ltd.
  • Builder

    Jiangsu Hanjian Group
  • Structure

    Xiaojie Lao, Xiaofeng Chen
  • MEP

    Qihai Wang, Pujie Huang, Wangyang Geng, Weibin Chen and etc.
  • More Specs Less Specs
© Li Yao
© Li Yao

A Poetic Space

Hall of Literature exhibits the research achievements of the renowned contemporary Chinese educator Hong Zongli in mother-tongue education and the Chinese textbooks compiled, serving as a base for exhibition, exchange and research activities related to Chinese education in high school. Garden of Chinese Classics provides space for displaying ancient Chinese cultural and academic achievements. Therefore, an integrated design of Hall of Literature and Hall of Chinese Classics is conducted with reference to the characteristics of traditional Chinese gardens. Four major elements, namely pavilion, terrace, building and cloisters are used to form the integrated layout of a museum and a building.

Garden Axonometric
Garden Axonometric
© Li Yao
© Li Yao
Garden Axonometric
Garden Axonometric

Hall of Literature appears like a floating wooden box, with the building facade clad with wood-like hollowed aluminum panels. When the night falls and the lights are on, the whole building resembles a floating lantern emanating tranquility and haziness. Words of a paragraph on mother-tongue education written by Mr. Hong Zongli are destructed and then reconstructed into hollowed patterned symbols which hollowed out in the building facades. Sunshine flood in via the hollowed words casting shadow inside the room, as if writing poems and articles on the walls. Hollowed metal panels and louvers are used to form indoor space full of plays between the light and the shadow in the entire Hall of Literature. With modern architectural techniques, traditional culture is interpreted to create building of distinct features of traditional culture.

© Li Yao
© Li Yao
Section
Section
© Li Yao
© Li Yao

For the Garden of Chinese Classics, the layout of traditional gardens is referenced and modern building form employed to create garden through modern approached. The building materials used are bare concrete and gray-green bricks, and aluminum coping at some parts. The entrance of the building features the cornice formed by a concrete beam. One side of the corridor is a solid gray brick wall, and the other metal suspended brick wall. The gray bricks connected with booms seem to be floating in the air when viewed from afar. With modern structuring technique, the bricks, the traditional physical material, are used in a light and smart manner. The pavilions in the garden are made of bare concrete and aluminum panels, taking on the simplified form of a traditional pavilion after simplifying the complicated decoration.

© Li Yao
© Li Yao
© Li Yao
© Li Yao

The main entrance of Hall of Literature features a crushed stone courtyard planted with yacca, serving as a transitional space. The Hall of Literature is separated from the Garden of Chinese Classics by an open bare concrete corridor, hence being interconnected with while independent from each other. Corridors, meandering paths and stone roads connect the halls and the pavilions. Visitors enjoy different views and rich scenes within a limited space as they walk. Their experience varies vastly in different seasons. Through the combination of traditional and modern architectural and gardening techniques, the design of Hall of Literature and Garden of Chinese Classics display the traditional culture and express the oriental sentiments, creating a poetic place that is hazy and tranquil.

© Li Yao
© Li Yao
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Hall of Literature & Garden at Taizhou High School / Architectural Design & Research Institute of SCUT" 17 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/877284/hall-of-literature-and-garden-of-chinese-classics-at-taizhou-high-school-architectural-design-and-research-institute-of-scut/> ISSN 0719-8884
© Li Yao

何镜堂:诗意之境——泰中弘文馆、国学苑