the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Portugal
  5. NOZ Arquitectura
  6. 2015
  7. Murteira School Refurbishment / NOZ Arquitectura

Murteira School Refurbishment / NOZ Arquitectura

  • 08:00 - 18 April, 2017
Murteira School Refurbishment / NOZ Arquitectura
Murteira School Refurbishment / NOZ Arquitectura, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 25

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The project consisted in the refurbishment of the existing school building and extension with the construction of a new adjacent building to accommodate the new program.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The new building was designed with a remarkably modern language without however overlapping with the existing architecture.

The ground level of the extension building houses a classroom, teacher's room,sanitary facilities and kitchen. The upper floor has three of the new rooms, all with a direct exit to the exterior.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

In the existing building the old classrooms were converted to kindergarten rooms.

The original porch, now centrally located to the entire school, is used as the transition between the existing rooms and the new building, becoming a central distribution space and as a large internal space for various activities.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The outer spaces were fully redesigned with pavement games, playground toys for different age groups, a small football space games, new trees for shading and even a small children’s farm.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Exposed brick was applied in bands of different colours, recalling the idea of a bookshelf. Two different bricks heights were used providing the brick surface with a subtle texture variation.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The new construction includes large spans and skylights, allowing cross ventilation of the interior spaces and the possibility for natural light. The use of high performance glazing allowed to maintain the internal temperature balance, avoiding the use of air conditioning for space cooling.

© Marcus Quelhas
© Marcus Quelhas

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Murteira School Refurbishment / NOZ Arquitectura" 18 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/869337/murteira-school-refurbishment-noz-arquitectura/> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra |  FG+SG

葡萄牙 Murteira 学校翻新项目 / NOZ Arquitectura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.