the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Topio7's Competition-Winning Eco-Corridor to Transform Greek Coal Mines

Topio7's Competition-Winning Eco-Corridor to Transform Greek Coal Mines

Topio7's Competition-Winning Eco-Corridor to Transform Greek Coal Mines
Topio7's Competition-Winning Eco-Corridor to Transform Greek Coal Mines, The Riparian Forest zone. Image Courtesy of topio7
The Riparian Forest zone. Image Courtesy of topio7

Greek architecture firm topio7 has released image of their competition-winning proposal to create an eco-corridor across former lignite mines in the Western Macedonia region of Greece. Despite its past coal mining activity, the 180,000 Ha region has retained its natural beauty, partly due to the site's inaccessibility and fragmentation. Topio7’s winning proposal, through a measured, sensitive approach, seeks to enhance the area’s natural beauty whilst creating a variety of nodes and eco-corridors to enable public interaction.

Orchard zone. Image Courtesy of topio7 The Meadow zone. Image Courtesy of topio7 The Picnic zone. Image Courtesy of topio7 The Amphitheater zone. Image Courtesy of topio7 + 14

The Meadow zone. Image Courtesy of topio7
The Meadow zone. Image Courtesy of topio7
The Meadow zone. Image Courtesy of topio7
The Meadow zone. Image Courtesy of topio7

Topio7’s proposal was developed along three thematic axes: ecological enhancement, the water net, and sensitive spatial organization. Conscious of preserving existing natural beauty and views across the area, the design team has recognized and retained transitions within the landscape, from enclosed space to open, and dense planting to sparse.

The Amphitheater zone. Image Courtesy of topio7
The Amphitheater zone. Image Courtesy of topio7

Topio7 subsequently used these transitions as a basis to create public-orientated eco-corridors, each with specific spatial identities. These include the ‘spectacle’s place’ amphitheater embedded in the landscape, a ‘central meadow’ clearing for cultural events and markets, and an athletic park complete with playgrounds and a racing circuit.

The Picnic zone. Image Courtesy of topio7
The Picnic zone. Image Courtesy of topio7

Plantation, being a main structural element of the place, is being used as an entrance marker, as a filter, as a mantle, in masses giving birth to enclosed or extrovert landscapes, to densities and clearings – topio7.

Cultivations zone. Image Courtesy of topio7
Cultivations zone. Image Courtesy of topio7
  • Architects

  • Location

    Ptolemaida 502 00, Greece
  • Architect in Charge

    Katerina Andritsou, Panita Karamanea, Thanasis Polyzoidis
  • 3D Visualization

    Chrisanthi Vathi, Lida Driva, Adamantia Samiou, Lela Chronopoulou
  • Client

    DEH (Public Power Corporation S.A of Greece)
  • Surface Area

    188,737 Ha
  • Project Year

    2016

News via: topio7.

AGi Wins Competition to Transform Galician Roman Ruins into Sensory Museum

AGi Architects has won a competition to transform 18 ancient Roman sites into a natural museum in Pontevedra, Galicia, Spain. The winning proposal, entitled In Natura Veritas, was selected from 26 submissions in a competition organized by the Spanish Ministry of Public Works.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: Niall Patrick Walsh. "Topio7's Competition-Winning Eco-Corridor to Transform Greek Coal Mines" 21 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867370/topio7-s-competition-winning-eco-corridor-to-transform-greek-coal-mines/> ISSN 0719-8884
The Riparian Forest zone. Image Courtesy of topio7

Topio7建筑事务所的杰作——将煤矿改造成生态走廊

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.