the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Switzerland
  5. Luca Selva Architects
  6. 2006
  7. Brunner house / Luca Selva Architects

Brunner house / Luca Selva Architects

  • 00:00 - 27 October, 2008
Brunner house / Luca Selva Architects
Brunner house / Luca Selva Architects

Brunner house / Luca Selva Architects Brunner house / Luca Selva Architects Brunner house / Luca Selva Architects Brunner house / Luca Selva Architects + 10

  • Architects

  • Location

    Blauen, Switzerland
  • Project Architect

    David Gschwind
  • Main Contractor

    Risi Holzbau AG, Allschwil, Switzerland
  • Copper Contractor

    Leonhardt AG, Basel, Switzerland
  • Project Year

    2006

Text description provided by the architects. The house is situated in Witterswil, a village in the agglomeration of Basel, approximately 15 minutes by tramway from the city center.

The already existing pavillon-like structure served as a doctor practice. The new owners (a pastor's family with three children) acquired it in 2005 with the idea of expansion and turning it into their home. In order to leave the surrounding garden area untouched the architects proposed to extend the structure vertically rather than horizontally, thus respecting the building's original footprint. A new ground floor as well as an upper floor were built onto the existing basement structure.

The floorplans display the architects' research into the succinct division of spaces by minimal means. The ground floor plan is characterised by the generous hall, a space where family life takes place and where the children may play or do their homework.

The architectural ambition was to avoid a strict didactical extension in which the new part is dialectically opposed to the old, therefore accentuating their differences. The idea was to create one single new entity, a new house. After the demolition of the pavillon superstructure a new wooden framework was built onto the existing basement structure. 

The architects now had to find a suiting shell, one that is able to show that a new structure has been added to an existing one. The semitransparent copper cladding, with its dark brown colour against a black background evokes timelessness, preciosity and elegance. It gives the building a familiar air and it reminds the onlooker of something that seems to have always been there rather than emphasising on being new. The windows are set onto the facade like picture frames (also in copper) and depict its depth.

View the complete gallery

About this office
Luca Selva Architects
Office
Cite: "Brunner house / Luca Selva Architects" 27 Oct 2008. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/7982/brunner-house-luca-selva-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.