the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Nightlife
  4. Spain
  5. Vaillo + Irigaray Architects
  6. 2014
  7. Canalla Disco / Vaillo+Irigaray

Canalla Disco / Vaillo+Irigaray

  • 05:00 - 14 August, 2015
Canalla Disco / Vaillo+Irigaray
Canalla Disco / Vaillo+Irigaray, © Rubén Pérez Bescós
© Rubén Pérez Bescós

© Rubén Pérez Bescós © Rubén Pérez Bescós © Rubén Pérez Bescós © Rubén Pérez Bescós + 18

  • Architects

  • Location

    Pamplona, Navarre, Spain
  • Architects in Charge

    Antonio Vaíllo i Daniel, Juan L. Irigaray Huarte, Daniel Galar Irurre, Josecho Vélaz Ballesteros
  • Area

    700.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Collaborators

    Javier Gil, Eva Fernández, Íñigo Beguiristáin, Pello Iturria, Felipe Pou
  • Budget

    450.000 €
  • More Specs Less Specs
© Rubén Pérez Bescós
© Rubén Pérez Bescós

Text description provided by the architects. This project aimed to re-organise an existing nightclub, whose leitmotiv was grounded in sparkling, coloured lights inside a dark box.

© Rubén Pérez Bescós
© Rubén Pérez Bescós

The nightclub is then conceived as a light, sound and movement tuner. Therefore the plan is based in a gradual composition of those three elements.

Floor Plan
Floor Plan

The central part is shaped as an area for dancing and maximum vibration–convulsive, intense. The floor, walls and roof in the farthest zones–sober, welcoming–appear as golden boxes where the sparks of the central part can be captured and reflected in nuanced glittering lights.

© Rubén Pérez Bescós
© Rubén Pérez Bescós

A long bar going through the whole premises provides the backbone of this space gradual composition.

© Rubén Pérez Bescós
© Rubén Pérez Bescós

It is an exercise to control vibration, sparkling and glittering lights and is therefore far away from standards about space concepts. Being in this case distorted, such concepts promote a liquid atmosphere where forces between convulsion and soberness, between vibration and reverberation, are absorbed.

Brass and black steel constitute the structural palette of this project.

Canalla Disco / Vaillo+Irigaray, © Rubén Pérez Bescós
© Rubén Pérez Bescós

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Vaillo + Irigaray Architects
Office
Cite: "Canalla Disco / Vaillo+Irigaray" 14 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771789/canalla-disco-vaillo-plus-irigaray/> ISSN 0719-8884
© Rubén Pérez Bescós

Canalla夜总会 / Vaillo+Irigaray

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.