D. Diogo de Menezes Square / Miguel Arruda Arquitectos Associados

D. Diogo de Menezes Square / Miguel Arruda Arquitectos Associados

 D. Diogo de Menezes Square / Miguel Arruda Arquitectos Associados - Image 2 of 48 D. Diogo de Menezes Square / Miguel Arruda Arquitectos Associados - Image 3 of 48 D. Diogo de Menezes Square / Miguel Arruda Arquitectos Associados - Handrail D. Diogo de Menezes Square / Miguel Arruda Arquitectos Associados - Image 5 of 48+ 48

  • Coordination : Pedro Nogueira, Pedro Pereira
  • Technical Acessoria : Secil Outão, Ângela Nunes
  • Construction : Mota-Engil, Ricardo Maçarico
  • Electrical Equipments : Phillips Portuguesa, S.A.
  • Developer : Marcascais - Soc. Concessionária da Marina de Cascais S.A.
  • Architecture And Foreign Arrangements : Miguel Arruda Arquitectos Associados Lda, Miguel Arruda
  • City : Cascais
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
 D. Diogo de Menezes Square / Miguel Arruda Arquitectos Associados - Image 26 of 48
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The exterior treatment plan of the parking lot in square D. Diogo de Menezes in Cascais, is projected as a roof surface platform with volumes that connect with the interior of the underground parking.

 D. Diogo de Menezes Square / Miguel Arruda Arquitectos Associados - Image 25 of 48
© Fernando Guerra | FG+SG

It was conceptually considered two important premises from the start:
a. the need to stand out the stonewall of the Citadel fortress during daytime and night.
b. and the fact that Cascais, under an urbanistic point of view, has a lack of large public spaces with similar characteristics to a city square.

Detail

The answer to these premises originated the choice of a material (white concrete) for the surface square, based on its homogeneous and colour-free pattern, that confronts in a neutral way the stonewall of the fortress, giving a largely and spacious ambience to receive future public events.

 D. Diogo de Menezes Square / Miguel Arruda Arquitectos Associados - Image 23 of 48
© Fernando Guerra | FG+SG

The altimetric difference between the beginning of the park near the Largo da Assunção and the final point near the house St. Maria, was solved by breaking of the platforms, deconstructing the surface square, at the same time connecting the two ends with the necessary paths/space.

 D. Diogo de Menezes Square / Miguel Arruda Arquitectos Associados - Image 35 of 48
© Fernando Guerra | FG+SG

Knowing that light plays an important role in architectural composition, namely when it is applied to buildings or constructions with a relevant urbanistic location, a special attention was given to the lighting presence throughout the fortress stonewall, as to the square surface and the translucid staircase boxes that continuously change colour. To value even more the surface square as a public space, it was chosen not to introduce the park lamps but to draw fine luminic led strips in the white concrete floor, recovering the ancient image of the navigation maps.

Detail

To achieve the maximum polyvalence of its uses, the pavement square infrastructure is prepared to answer with energetic networks and water supply gathering the necessary conditions that a public space with such characteristics requires.

 D. Diogo de Menezes Square / Miguel Arruda Arquitectos Associados - Image 28 of 48
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Cascais, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: " D. Diogo de Menezes Square / Miguel Arruda Arquitectos Associados" 07 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/636481/surface-treatment-of-car-parking-in-d-diogo-de-menezes-square-miguel-arruda-arquitectos-associados> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.