the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. China
  5. LYCS Architecture
  6. 2015
  7. LYCS to Break Ground on Zhejiang Printing Group Headquarters in China

LYCS to Break Ground on Zhejiang Printing Group Headquarters in China

LYCS to Break Ground on Zhejiang Printing Group Headquarters in China
LYCS to Break Ground on Zhejiang Printing Group Headquarters in China, Aerial view. Image Courtesy of LYCS Architecture
Aerial view. Image Courtesy of LYCS Architecture

LYCS Architecture has won a competition to design urban headquarters for the Zhejiang Printing Group. Dubbed "The Corner of Hangzhou," their proposal is informed by the surrounding cultural context, and the distinctive highrise creates both a habitable thoroughfare and a landmark for the city.

Night view. Image Courtesy of LYCS Architecture Landscape plaza view. Image Courtesy of LYCS Architecture Southeast view. Image Courtesy of LYCS Architecture Northwest view. Image Courtesy of LYCS Architecture + 10

Located at the intersection of a residential area, elevated highway, canal, and cultural center, the site is a main access point for the city and presented the challenge of simultaneously connecting to its surroundings, while producing a cohesive structure. The headquarters also required a large building, yet the site offered limited space, demanding additional problem solving in the design process.

Southeast view. Image Courtesy of LYCS Architecture
Southeast view. Image Courtesy of LYCS Architecture

To address these issues, the proposal maintains a diagonal axis through the site and places the headquarters in the northeast corner of the city center (hence, The Corner of Hangzhou). Each of its edges are manipulated in response to their immediate surroundings: the south side is extended, physically reaching toward the nearby lake to guide visitors' views. To the north and east, two large volumes face the heavy traffic of the elevated highway. A series of balconies and terraces frame views toward the cultural center and canal, while the building is compressed where it meets the residential area.

Landscape plaza view. Image Courtesy of LYCS Architecture
Landscape plaza view. Image Courtesy of LYCS Architecture

The circulation around the building employs a similar strategy, arranged diagonally from the northwest to southeast. To accommodate a ground-floor creative and cultural garden area, the headquarter's cultural, production, and landscape plazas are obliquely connected. The building's solid volume is dissolved by the application of horizontal louvers, which decrease the infiltration of harsh summer sun.

Northwest view. Image Courtesy of LYCS Architecture
Northwest view. Image Courtesy of LYCS Architecture

Additional efforts to lighten the building mass at its foundation and apex are accomplished through an interplay of solid and transparent features in connected ground and sky lobbies. The lower lobby, which spans eight floors, floods the interior with daylight and greenery, while the hallway it shares with the upper lobby maintains a comfortable temperature with natural ventilation. As occupants ascend the hall's spiral gallery, they will be greeted with a semi-enclosed sky garden at 70 meters.

The Corner of Hangzhou is expected to begin construction in late 2015.

  • Architects

  • Location

    Hangzhou, Zhejiang, China
  • Project Team

    Ruan Hao, Zhan Yuan, Wenbin Chen, Jingrui Lin, Shiyang Wu, Shangliang Jin, Zhenyu Lai, Lina Chen
  • Architect Of Record

    Zhejiang Province Institute of Architecture Design and Research
  • Area

    120711.0 sqm
  • Project Year

    2015

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
LYCS Architecture
Office
Cite: Holly Giermann. "LYCS to Break Ground on Zhejiang Printing Group Headquarters in China" 20 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/632903/lycs-architecture-to-break-ground-on-zhejiang-printing-group-headquarters-in-china/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Aerial view. Image Courtesy of LYCS Architecture

浙江印刷集团总部大楼

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.