the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research Center
  4. Germany
  5. Barkow Leibinger
  6. 2014
  7. Fraunhofer Research Campus Waischenfeld / Barkow Leibinger

Fraunhofer Research Campus Waischenfeld / Barkow Leibinger

  • 03:00 - 22 May, 2015
Fraunhofer Research Campus Waischenfeld / Barkow Leibinger
Fraunhofer Research Campus Waischenfeld  / Barkow Leibinger, © Stefan Müller
© Stefan Müller

© Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller + 16

  • Design Team

    Martina Bauer, Michael Bölling, Didier Callot, Clemens Klein, Ina Reinecke, Tanja Salomäki, Ulrich von Türckheim, Jens Wessel (Modell)
  • Project Architect

    Heiko Krech
  • Construction Team

    Nina Cattaneo, Christian Coburger, Sonia Sandberger, Erika Tillberg, Ulrich von Türckheim, Daniela Voss, Annette Wagner
  • Construction Management

    Höhler+Partner Architekten und Ingenieure, Aachen
  • Structural Engineer

    Suess - Staller - Schmitt Ingenieure GmbH, Gräfelfing
  • HVAC

    Ingenieurbüro Karl Müller GmbH, Bayreuth
  • Electrical Engineer

    Haustechnik Projekt GmbH, Nürnberg
  • Building Physics

    Ingenieurbüro für Bauphysik Horstmann + Berger, Altensteig
  • Fire Protection

    HHP West Beratende Ingenieure GmbH, Bielefeld / Peter Stanek, Berlin
  • Façade Consultant

    Kucharzak Fassaden Engineering, Berlin
  • Landscape Architect

    Lösch Landschaftsarchitektur, Amberg
  • More Specs Less Specs
© Stefan Müller
© Stefan Müller

Text description provided by the architects. The Research Campus Waischenfeld is a retreat/ think-tank for the Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS in the medieval village of Waischenfeld in northern Bavaria. In a concentrated and idyllic setting researchers are provided with laboratories, guestrooms, conference rooms, offices, a central event space/ cafeteria and outdoor terraces for research and development of microelectronics, information technologies, and telecommunications.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

The village is characterized by a dense concentration of indigenous masonry and post and beam timber houses (fachwerk) distributed up and along the picturesque Wiesent river valley. Adjacent to the village and main road, the site is located on a gently sloped meadow bordered to the east by a forest.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

In order to integrate the research campus into the regional scale of the village the program is distributed into four 2 to 3 story pavilions with asymmetrically gabled roofs. The building volumes are offset from each other in a non-parallel fashion mimicking the organic quality of the village planning while enhancing views, orientations, and generating a spatial dynamic between them including a generous stepped/ terraced entrance.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

This is a scaling strategy while allowing two future growth modules (pavilions) to be added to the south. The pavilions are connected centrally by a flat-roofed timber truss-work, which encloses the central event space punctuated by triangular skylights while providing an all-weather connection. The roof of this structure provides additional outdoor terraces to further enhance communication and discourse between researchers.

First Floor Plan
First Floor Plan

Stepping up the meadow slope the ensemble is further embedded into the village-scape while remaining legible as a place of learning, research, and exchange. Programmatically the lower levels house active uses such as laboratories, offices, and conference rooms while the upper levels house guestrooms.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

This programmatic idea is paralleled by a hybrid construction of concrete for the lower levels to improve acoustical separation and energy use (heating and cooling) and wood/ timber construction for the upper levels and roofs, a material that extends as a cladding material (larch board and batten) covering the four pavilions. This technological strategy earns the project a “passive energy” rating.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

The wood skin is complimented by a sandblasted concrete base course where it occasionally appears. A series of operable windows punch through the pavilion volumes, overscaled in relation to the programs, while simultaneously recalling the historical window types of the village. The roof and flashing is of standing seam copper - another material, like the wood cladding, which will weather gaining a patina over time.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Fraunhofer Research Campus Waischenfeld / Barkow Leibinger" 22 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/631341/fraunhofer-research-campus-waischenfeld-barkow-leibinger/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.