the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gymnasium
  4. Denmark
  5. BIG
  6. 2014
  7. Sports & Arts Expansion at Gammel Hellerup Gymnasium / BIG

Sports & Arts Expansion at Gammel Hellerup Gymnasium / BIG

  • 14:00 - 17 May, 2015
Sports & Arts Expansion at Gammel Hellerup Gymnasium / BIG
Sports & Arts Expansion at Gammel Hellerup Gymnasium / BIG, © Iwan Baan
© Iwan Baan

© Jens Lindhe © Jens Lindhe © Jens Lindhe © Rasmus Hjortshoj + 30

  • Architects

  • Location

    Duntzfelts Alle 21, 2900 Hellerup, Denmark
  • Multi-Use Hall & Gymnasium Partners in Charge

    Bjarke Ingels, Finn Nørkjær
  • Multi-Use Hall & Gymnasium Project Leaders

    Ole Schrøder, Ole Elkjær-Larsen, Frederik Lyng
  • Multi-Use Hall & Gymnasium Team

    Ana Merino, Anders Hjortnæs, Christian Alvarez, Dennis Rasmussen, Gül Ertekin, Henrick Poulsen, Hjalti Gestsson, Jan Magasanik, Jakob Lange, Jacob Thomsen, Jeppe Ecklon, Ji-young Yoon, Michael Schønemann, Narisara Schröder, Riccardo Mariano, Rune Hansen, Snorre Nash, Thomas Juul-Jensen, Vincent He, Xu Li
  • Area

    2500.0 sqm
  • Project Year

  • Photographs

  • Master Plan & Education Building Project Manager

    Ole Elkjær-Larsen
  • Master Plan & Education Building Project Leader

    Tobias Hjortdal
  • Master Plan & Education Building Team

    Agnete Jukneviciute, Ambra Chiesa, Brigitta Gulyás, Dennis Rasmussen, Enea Michelesio, Greta Krenciute, Høgni Laksáfoss, Isabella Eriksson, Jan Magasanik, Mikkel Marcker Stubgaard, Jeppe Ecklon, Kamilla Heskje, Michael Schønemann, Narisara Schröder, Thomas Juul-Jensen
  • Landscape Project Leader

    Ole Elkjær-Larsen
  • Landscape Team

    Brigitta Gulyás, Enea Michelesio, Mikkel Marcker Stubgaard, Narisara Schröder, Tobias Hjortdal
  • Collaborators

    EKJ, CG Jensen, Jens Lindhe, Midconsult I Herning, Bent Nygaard Sørensen, Grontmij
  • Client

    Gammel Hellerup High School
  • More Specs Less Specs
© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

Text description provided by the architects. The 1100 m2 multi-purpose hall and the latest two-level addition to Gammel Hellerup High School just north of Copenhagen, provides existing students with generous spaces for social and creative unfolding, while increasing the capacity of the school in response to its growing popularity.

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

Originally a building adjacent to the campus, the gymnasium facilities became insufficient; Gammel Hellerup High School lacked a large multi-functional space for physical activities, graduation ceremonies and social gatherings. In response, BIG designed a multi-purpose hall for the physical education and social development of the students, drawing its signature curve from the physics of a handball being thrown. Placed 16.5 feet (5 meters) below ground in the school’s courtyard, the hall is passively temperature controlled and does not impose on its context. Above ground, the hall’s softlycurved roof is an informal meeting place. The edge of the roof is designed as a long social bench, perforated with small windows to provide natural daylighting below. The shape of the roof is based on the formula for a ballistic arc. Form follows formula!

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj
Diagram 5
Diagram 5
© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

During the construction of the hall, the school planned a new building, located between the school’s multi-purpose hall and adjacent football fields. This new arts building seeks to connect the sports areas with the gymnasium’s existing educational facilities in one continuous flow. By placing parts of the new building beneath the football fields, the students are able to walk through the sunken sports hall at the center of the school´s courtyard, to the classrooms, cafeteria, and out to the main entrance at street level. Additionally, the new facilities situated underground form the roof of the new arts building, extending the football fields into a green carpet for informal activity and to serve as informal seating overlooking future sporting events.

© Jens Lindhe
© Jens Lindhe

Construction materials and finishes known from the multi-purpose hall are integrated in reverse - where the sports hall is a sandwich of wood above and below with walls of concrete, the classrooms are the opposite - wooden walls spanning between concrete surfaces above and below. The continuity and repetition of the materials creates a coherent visual identity for the school.

© Jens Lindhe
© Jens Lindhe
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Sports & Arts Expansion at Gammel Hellerup Gymnasium / BIG" 17 May 2015. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
© Iwan Baan

Gammel Hellerup 高中体育馆运动和艺术扩建项目 / BIG