the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. France
  5. Nunc Architectes
  6. 2015
  7. Mixed Use 107 Apartement Units / Nunc Architectes

Mixed Use 107 Apartement Units / Nunc Architectes

  • 04:00 - 1 May, 2015
Mixed Use 107 Apartement Units / Nunc Architectes
Mixed Use 107 Apartement Units / Nunc Architectes, © Luc Boegly
© Luc Boegly

© Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly + 34

  • Architects

  • Location

    122 Rue des Poissonniers, 75018 Paris, France
  • Design Team

    Emilie Faivre, Adrienne Fabre, Guillaume Zilio, Pierre Beout, Julie Bourdin, Vincent Rey-Millet, Anne-Emanuelle Metivier, Melanie Passot, Julien Perrot, Marion Piot, Pauline Scherrer
  • Area

    7340.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Project Architect

    Jakub Jakubik
  • Construction Manager / Project Representative

    JAKUB JAKUBIK, ARCHITECT
  • Engineering

    MIZRAHI
  • Landscape Aerchitect

    ATELIER DU SERPENTAIRE
  • Construction

    SICRA
  • Company Specialized Wood

    CMB
  • More Specs Less Specs
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. We had multiple objectives in building these 107 accommodation units above social facilities and business premises:

© Luc Boegly
© Luc Boegly

.opening up the facades to the horizon while diversifying the views and increasing sun and natural light, locating the building in continuity with the urban fabric without disguising the density of the site .giving priority to planting so as to reinforce the dialogue with the square, and giving a shape to the volumes while refining the alignments.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The built volume covers the totality of the plot. There is a first division into two parts and two volumes. Thus, one façade looks onto the rail lines to the “Gare du Nord” and includes the entrance to the creche. The opposite façade is aligned with the rue des Poissonniers in a dialogue with its urban context. The planned shopping facilities are located on that side. Between the two lies a heart, an innerness, a space for “good neighbourly relations”, the idea of the courtyard. It is transparent to the creche, a landscaped patio extending the newly-inaugurated square.

Floor Plan
Floor Plan

Overhead, air, light and sky. The originality of this Paris site is in the sense, the possibility that you can walk around. Hence the idea of a base, a socle treated independently of the four accommodation volumes.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The pedestal places the accommodation a +4 metres above the street and thus respects the scale of the surrounding apartment buildings.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Thanks to four distinct volumes which, by their size, their height, their density but also the shifts between them interact with the suburb’s identity. The hundred-odd apartments are only visible twenty at a time. Integration is a question of scale here.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

To provide quality accommodation, the project set four essential objectives.
-maximize sunlight in all the apartments
-provide a maximum of double or triple orientations
-open a variety of views out onto green spaces and the urban landscape
-ensure a maximum of private external space.

Detail
Detail

The creche is set back from the rue des Poissonniers. All on one level and flush with the courtyard, it is designed for simple and harmonious functioning. The challenge was to keep it at the heart of the project while allowing cohabitation between the courtyard and the apartments.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Thus, the distancing of the internal facades of the apartments by a system of canopies creating a covered area protects the children and provides an intermediate space, a natural extension of the activity rooms towards the outside.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The children’s spaces are organized two by two, and linked with the outside spaces:
- to the north, the youngest children look out on a quiet garden linked to the park
- to the south, the middle and older children have a larger space designed for the discovery of movement.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The crèche gardens are organized around the motricity space that is open to the exterior. Following the seasons, this space will sometimes be an extension of the garden and sometime a shelter or a cabin between two play spaces.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Mixed Use 107 Apartement Units / Nunc Architectes" 01 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/625014/107-appartement-units-and-mixed-use-nunc-architectes/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments