Txai House / studio mk27

Txai House / studio mk27

Txai House / studio mk27 - Image 8 of 53Txai House / studio mk27 - Image 2 of 53Txai House / studio mk27 - Image 3 of 53Txai House / studio mk27 - Image 4 of 53Txai House / studio mk27 - More Images+ 48

Itacaré, Brazil
  • Desing Team : Carlos Costa, Laura Guedes, Mariana Ruzante, Mariana Simas, Paula Sertório
  • Co Authors : Carolina Castroviejo, Gabriel Kogan
  • Interior Design : Diana Radomysler
  • Author : Marcio Kogan
  • City : Itacaré
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
Txai House / studio mk27 - Image 13 of 53
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The Txai Housemerges elements of the vernacular colorful Bahian Houses with the precise lines of Brazilian Modern architecture. Located in front of a beautiful beach in the city of Itacaré – in the Brazilian northeast – the site of Txai Housereaches 13 meters above the sea level. This topographical condition allowed for, even with the existing treetops, a beautiful view of the coast.

Txai House / studio mk27 - Image 35 of 53
© Fernando Guerra | FG+SG

To avoid excessive verticalization and still accommodate the entire necessity program, the house rests on two levels without any pavement overlapping. This solution ended up creating a new artificial configuration for the plot, as a second nature, which recomposes the original topography, now with the house settled.

Txai House / studio mk27 - Image 7 of 53
© Fernando Guerra | FG+SG
Txai House / studio mk27 - Image 47 of 53
Ground Floor Plan
Txai House / studio mk27 - Image 41 of 53
© Fernando Guerra | FG+SG

On the lower floor, we have the living room. With a large veranda, all of the window frames can be entirely recessed. The living room then becomes an open space, protected by a large flat pre-stressed slab. The kitchen is joined to this social area, facing the dining room and contained within a wooden volume that also holds a small utility area and a washroom.

Txai House / studio mk27 - Image 12 of 53
© Fernando Guerra | FG+SG

In front of the veranda-living-room, there is an infinity pool and a solarium with chaise-longs. In the back, a patio with vegetation ends up allowing for cross-ventilation in the area. The structural system was modulated in spans of 9.70m by 6.30m, in a rational domino system. On the roof of this first floor there is an open wooden deck with a wonderful view of the sea. On this second floor are also the bedrooms, located under the pitched roof in colorful wooden and stucco volumes.

Txai House / studio mk27 - Image 38 of 53
© Fernando Guerra | FG+SG

There is no internal connection from the living room and the kitchen with the bedrooms. The trajectories therefore, are always done from the outside, with the garden as passage. The residents experience the climactic conditions while going from one to the other.

The bathrooms extend outside of the roof and are all opened to the outside, having their own individual gardens defined by walls, like patios. The doors in front of the rooms look out to a generous 2.5m-wide veranda where the hammocks rest on the recycled wood roof. The mashrabiya doors – a wooden latticed element, traditional in modern and colonial Brazilian architecture – shade the interior of the bedrooms, allowing the breeze to pass; and they can remain completely open for complete control of the interior light.

Txai House / studio mk27 - Image 28 of 53
© Fernando Guerra | FG+SG
Txai House / studio mk27 - Image 3 of 53
© Fernando Guerra | FG+SG

The materials used in the house are all local. Efforts were made to also have raw finishings that age well in the aggressive tropical coastal climate. In the case of the volumes, using a color chart inspired by the local houses, the architecture sought live and pure colors which, when applied on the wooden mashrabiya, contributes to the durability of the material in creating a thick layer of protection against the salt air.

Txai House / studio mk27 - Image 37 of 53
© Fernando Guerra | FG+SG

The House Txai offers a radical experience of integration between the inside and out. It is a place to drink coconut water, swaying in the hammocks. The tropical atmosphere of Bahia impregnates all of the spaces and the contact with the garden is necessary in order to use the house, as it integrates the trajectories of quotidian life.

Txai House / studio mk27 - Image 39 of 53
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Txai House / studio mk27" 23 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/611564/txai-house-studio-mk27> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.