the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Medical Facilities
  4. Australia
  5. FMD Architects
  6. 2014
  7. Surgeon's Rooms / FMD Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Surgeon's Rooms / FMD Architects

  • 01:00 - 5 January, 2015
Surgeon's Rooms / FMD Architects
Surgeon's Rooms / FMD Architects, © John Gollings
© John Gollings

© John Gollings © John Gollings © John Gollings © John Gollings + 9

  • Builder

    Malin Construction P/L
  • Structural Engineer

    Macleod Consulting P/L
  • Services Engineer

    BRT Consulting P/L
  • Building Surveyor

    Wilsmore Nelson Goup P/L
  • Town Planner

    Urbis P/L
  • Landscape Architect

    Katherine Rekaris
  • More Specs Less Specs
© John Gollings
© John Gollings

Text description provided by the architects. The project is a renovation & extension the existing consulting rooms for Knox Orthopaedic Group, adjacent to Knox hospital. The main entry is via the Knox hospital car park, with the rear entry within a residential street. The brief was to extend the existing administration spaces and reception area and add 2 additional consulting rooms.

© John Gollings
© John Gollings

The programme developed includes consulting rooms for the surgeons, with a communal hot desk touch down area for post consultation work. The administration office accommodates the support staff and a large kitchen and outdoor deck allows the team to come together for lunch and post work get togethers. The reception area plays a dual role of waiting area as well as a workshop space for group mindfulness classes, which are an important component of the recovery process for the patients. 

A key consideration was to increase access to natural light and ventilation and develop a visual connection to the new garden areas from the workspaces. What were originally generally internalised spaces with no connection to the exterior have now become light filled and naturally ventilated spaces, with a significant reduction on the reliance for artificial light and ventilation, and happier and healthier staff.

© John Gollings
© John Gollings

Orthopaedics and architecture have a symbiotic relationship. The tools, process and the language of the orthopaedic surgeon is aligned with the ways of the carpenter. There are also parallels between architectural design and the design of prosthetics and surgical techniques, with 3d modelling and printing a common practice in their R&D processes.

Our design approach was to emphasise the parallels between the disciplines in the built form. The layered façade references the tools, prosthetics and the human frame.

© John Gollings
© John Gollings

The design creates interplay between the 2 dimensional and 3 dimensional qualities of the X-ray, another essential analytical tool of the surgeon. The façade emphasises the thinness of an X-ray sheet, while developing a depth through layering film, steel and recycled plastic forms. As it is backlit by the interior, the façade mimics the visual qualities of the X-ray on a lightbox.

The interior extends the 3 dimensional qualities and interplay of light achieved in the façade. The recycled plastic acoustic panelling reinforces the shadows cast by the façade, extending the virtual world of the X-ray into the interior.

Plan
Plan

The reception desk then develops the 3 dimensional qualities further by carving the prosthetics seen in the façade out of the layered plywood block. The carved elements removed are then connected to form the bench seat, ensuring all the plywood is used.

The new extension is highly sculptural while addressing the pragmatic requirements of the consulting rooms. In addition to this, the benefits of increased natural amenity have resulted in a greater sense of wellbeing by the staff and reduced services costs. 

© John Gollings
© John Gollings

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
FMD Architects
Office
Cite: "Surgeon's Rooms / FMD Architects" 05 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/583974/surgeon-s-rooms-fmd-architects/> ISSN 0719-8884