the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Swimming Pool
  4. France
  5. Dominique Coulon & associés
  6. 2014
  7. Swimming Pool Extension in Bagneux / Dominique Coulon & associés

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Swimming Pool Extension in Bagneux / Dominique Coulon & associés

  • 01:00 - 3 December, 2014
Swimming Pool Extension in Bagneux / Dominique Coulon & associés
Swimming Pool Extension in Bagneux / Dominique Coulon & associés, © David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

© Clément Guillaume © David Romero-Uzeda © David Romero-Uzeda © Clément Guillaume + 43

  • Construction site supervision

    Agence Olivier Werner
  • Structural Engineer

  • Mechanical Electrical Plumbing Engineer

    Alto Ingénierie
  • Cost Estimator

    E3 Economie
  • Acoustics

    Euro Sound Project
  • Client

    Communauté d’agglomération Sud de Seine
  • Cost

    8 038 000 euros
  • More Specs Less Specs
© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

Text description provided by the architects. The purpose of our project, in an urban redevelopment area, is to transform the building’s image.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

The refurbishment and extension form a harmonious mineral body. The extension is in light grey concrete, and the original building, with external insulation, is faced with cement in the same shade. This minerality is continued through to the hall floor, in Lucerne quartzite laid as opus incertum.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

The scale of the new building, reinforced in this way, displays its strong urban presence. Its large cantilever and forecourt provide a generous amount of public space. A play of light recalls the reflection in the water on the east facade. The exterior signing is on the same scale as the building, and the archway serves as a giant sun-break.

Diagram
Diagram

The project creates a break in time, with unforgettable ambiances, soft lighting, fluid architectural promenades, and curves replacing right-angles.

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

The distribution area is flooded with unusual blue-tinged aquatic light, provided by a horizontal porthole in the bottom of the children’s paddling area. The light changes with the movement of the water. The space of the double-height relaxation area is encompassed by curved shapes; an attractive rounded window frames the view of the garden.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

The architecture of the existing large area (two pools) is conserved. The incline of the structure is emphasised; the subtle play of oblique lines also adds a contemporary touch.

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

The paddling pool offers children the feeling of being wrapped in a cocoon. The area is curved, which reduces sound reverberation naturally. The tall bay window floods the small round pool with sunlight. The place is designed to appeal to children’s imagination.

Floor Plan
Floor Plan

The large terrace is treated like a beach, with a tall concrete safety guard providing bathers with privacy. This is a place for discovery, in harmony with the ergonomics of the body.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Swimming Pool Extension in Bagneux / Dominique Coulon & associés" 03 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/573854/swimming-pool-extension-in-bagneux-dominique-coulon-and-associes/> ISSN 0719-8884
© David Romero-Uzeda

巴纽游泳馆扩建 / Dominique Coulon & associés

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.