the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Retirement
  4. The Netherlands
  5. LEVS architecten
  6. 2013
  7. The Architect / LEVS architecten

The Architect / LEVS architecten

  • 01:00 - 8 November, 2014
The Architect / LEVS architecten
The Architect  / LEVS architecten, © Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

Courtesy of LEVS architecten © Marcel van der Burg © Marcel van der Burg © Marcel van der Burg + 25

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

Text description provided by the architects. The Architect (De Bouwmeester) is with its colour, shape and material a striking building at the edge of the new Springer Park in one of the renewal districts in the city of Utrecht.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

The shiny golden metal, the exclusive round corners, the cascading volume and undulating balconies are in contrast with the quiet residential neighbourhood and the ragged edge of industrial buildings along the Amsterdam-Rhine Canal. Yet The Architect blends with its environment on each side despite the large functional program of 10,000 m2. The volume stands on a plinth of warmly coloured masonry and rises around a courtyard. The lowest point is only two floors high, the highest point is at the park side and has seven floors.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Each “stair” offers space for a shared terraces with panoramic views of the surrounding greenery. On the upper floors, the residents look to the outskirts of Utrecht.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

On the ground, first and partly on the second floors there are different living areas for residents requiring care. Above there is social housing. The Architect has, combined with nursery and community centre at ground level, a sustainable mix of social functions. The layout of the ground floor is flexible and extends into a landscaped garden through a large glass facade. Here all functions come together creating meeting places and relationships in sight. Both, young and old, stay protected and right in the middle of the society.

Cross Section
Cross Section
Longitudinal Section
Longitudinal Section

The Architect is one of the anchor points of the renewal of the Springer Park, the green lobe between the river Vecht and the Amsterdam-Rhine Canal. With its functional features it significantly contributes to the vitality of the neighbourhood. The urban plan, in which also the two adjacent neighbourhoods are lined out, was designed by LEVS architecten too. This plan is the blueprint for the renewal of the district.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Architect / LEVS architecten" 08 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/560871/the-architect-levs-architecten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.