the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. Italy
  5. AM3 Architetti Associati
  6. 2013
  7. Balestrate Seafront / AM3 Architetti Associati + Studio Cangemi

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Balestrate Seafront / AM3 Architetti Associati + Studio Cangemi

  • 01:00 - 26 October, 2014
Balestrate Seafront / AM3 Architetti Associati + Studio Cangemi
Balestrate Seafront / AM3 Architetti Associati + Studio Cangemi, © Mauro Filippi
© Mauro Filippi

© Mauro Filippi © Mauro Filippi © Mauro Filippi © Mauro Filippi + 21

© Mauro Filippi
© Mauro Filippi

Text description provided by the architects. The works concerning the layout of the Western seafront of Balestrate were carried out in an area that, although not highly anthropized, becomes very densely populated in the summertime for the strong tourist attraction due to the presence of numerous seaside resorts.

Section
Section
Master Plan
Master Plan
Section
Section

The executive project and its realization aimed at the environmental redevelopment of existing public spaces, some of them falling within the SCI (Site of Community Importance) ITA 010018 'FOCE DEL TORRENTE CALATUBO' (‘Mouth of the River Calatubo’).

© Mauro Filippi
© Mauro Filippi

The plan, with small but significant changes to the state of the place, intended to preserve and enhance the landscape and the natural features of the site, mitigating the environmental impact of the road on the coast line.

Detail
Detail

The design focused on the creation of a promenade in straight contact with the beach, limiting the presence of artificial structures. The project intended to improve the environmental impact of the seafront road on the coast line and to favour a non-vehicular use of the site.

© Mauro Filippi
© Mauro Filippi

All the works on the layout of the seafront were adjusted according to the principle of easy reversibility.

The promenade paving was replaced by a covering of in-situ cast concrete with quarry aggregates and sand, which was then washed to bring the aggregates to sight.

Section
Section

The access points to the sea were made easily practicable by the installation of walkways made of lamellar wood and stainless steel. In order to limit the impact of the works on the site, a ballast of local stone was laid , with the purpose of protecting the containing wall of the road from possible sagging, and defining in a more natural way the boundary of the beach.

© Mauro Filippi
© Mauro Filippi

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Balestrate Seafront / AM3 Architetti Associati + Studio Cangemi" 26 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/557889/balestrate-seafront-am3-architetti-associati-studio-cangemi/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.