the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. United States
  5. Studio O+A
  6. 2013
  7. Capital One Lab / Studio O+A

Capital One Lab / Studio O+A

  • 01:00 - 12 August, 2014
Capital One Lab / Studio O+A
© Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad
  • Architects

  • Location

    San Francisco, CA, United States
  • Project Team

    Primo Orpilla, Denise Cherry, Verda Alexander, Perry Stephney, Clem Soga, Chris Lindes, Oren Aks, Alma Lopez, Kroeun Dav, Alfred Socias, Justin Ackerman, Sarah Dziuba, Chase Lunt, Jeorge Jordan, Elizabeth Guerrero, Holly Hursley
  • Area

    3500.0 ft2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Jasper Sanidad © Jasper Sanidad © Jasper Sanidad © Jasper Sanidad + 12

  • Contractor

    BCCI Construction Company
  • MEP Consultants

    Amit Wadhwa and Associates
  • Structural Engineers

    Vaziri Structural Engineers
  • Client

    Capital One
© Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad

Text description provided by the architects. A bank is not a client to whom designers would normally suggest their most adventurous color choices, but the creative team at Capital One Labs in San Francisco was an exception. This group, which develops apps for easy and effective interface with Capital One’s online customers, wanted their space to reflect the wide open spirit of their team. Capital One Labs is essentially a design studio, and the people who work there wanted it to look like one. They didn’t want to drape it in banker’s gray.

© Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad

O+A’s designers responded with a palette that arrests the eye. The colors chosen for the staircase, “Rustic Drama,” and the support beams, “Gabled Blue,” and the seating cushions, “Hot Pink,” and the refrigerator, “Lime Green,” came together in a way that was both vibrant and harmonious. “It was nice to have a client who was open to Hot Pink,” says Designer Alma Lopez.

Capital One Lab / Studio O+A, © Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad

Color was just one aspect of a playfulness that extends throughout the design. Responding to the client’s request that the new space include a place to rest, O+A went beyond a soft couch to create an elevated sleeping nook that is one of the central features of the space. The nook, which is accessed by a ladder, recreates the cozy isolation of a treehouse while providing a practical retreat for Capital One’s hardworking employees—some of whom participate in one- and two-day brainstorming hack-a-thons during which no one gets much sleep.

Floor Plan
Floor Plan

While the sleeping nook may be the most original of Capital One’s features, the most striking in visual terms is the staircase. It is one of O+A’s core beliefs that purely functional elements—passageways, elevators, staircases—offer unique opportunities for design. Connecting the second and third floors, not with a hidden stairwell, but with a centralized, bright yellow piece of vertical sculpture, accomplishes the practical object while adding the intangible value that comes from inhabiting well-made space. “You’re creating an experience coming down those stairs,” Lopez says.

© Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad

Creating an experience was the driving force behind all of O+A’s design choices for Capital One Labs. From the wall cubbies fitted out in Paul Smith plaid to the sound-absorbing Tectum panels suspended from the ceiling to the lime and pink kitchen and the phone room with recycled denim walls—every aspect of this environment is meant to enhance the experience of the creative people who are working in the space.

© Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Capital One Lab / Studio O+A" 12 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/533462/capital-one-lab-studio-o-a/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments