the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. United Kingdom
  5. FORM Design Architecture
  6. 2011
  7. Bermondsey Warehouse Loft Apartment / FORM Design Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Bermondsey Warehouse Loft Apartment / FORM Design Architecture

  • 01:00 - 28 February, 2014
Bermondsey Warehouse Loft Apartment / FORM Design Architecture
Bermondsey Warehouse Loft Apartment  / FORM Design Architecture, © Charles Hosea
© Charles Hosea

© Charles Hosea © Charles Hosea © Charles Hosea © Charles Hosea + 16

  • Building Control

    Butler & Young Approved Inspectors
  • Main Contractor

    8Build
  • Electrical Installation

    Faraday & Franklin
  • Mechanical Installation

    Allen-Hubbard Services Ltd
  • Joinery

    ABR Woodcraft
  • More Specs Less Specs
Floor Plan
Floor Plan

Text description provided by the architects. Our client initially approached us to carry out some minor alterations to his apartment to better meet his needs. In discussion with him, the conclusion was reached that, having already had the apartment refitted once which did not work for him, the existing fit-out should be completely stripped out and a more radical approach adopted.

© Charles Hosea
© Charles Hosea

Detailed discussions established how the client wanted to use the space and identified elements of the original fit-out that were not needed, such as a second bedroom and bathroom, allowing a more relaxed, flexible live/work environment tailored specifically to his requirements.

© Charles Hosea
© Charles Hosea

Having previously lived in New York, he was keen for the apartment to feel more like a warehouse loft reflecting the industrial character and scale of the space, which the previous 2 fit-outs had lost beneath raised floors, lowered ceilings and partition walls.

© Charles Hosea
© Charles Hosea

Storage, bathroom and utility functions are contained within a sharply-detailed block which appears to be ‘parked’ in the corner of the now fully revealed 17m x 6m Loft. A similarly detailed linear counter block, supplemented by the adjacent fridge/freezer and ‘coffee larder’ concealed in the end of the main block, provides the cooking area.

© Charles Hosea
© Charles Hosea

Our client says that he sometimes wakes up in the morning and still cannot quite believe that he is living in his ideal apartment. On Open House weekend, having initially intended to go out for the day, he delighted so much in the reactions of visitors upon entering that he found himself enthusiastically explaining the apartment’s features.

© Charles Hosea
© Charles Hosea

With the exception of the unfinished Pitch Pine plank floor (not actually original, having been salvaged from a Welsh Chapel, but the type of flooring that the warehouse would originally have had), all surfaces and fittings including exposed brickwork are finished in white; the crisp machine- made quality of the HiMacs solid acrylic finished kitchen and service blocks setting them apart from the more hand-made and time-weathered surface textures of the original Industrial building.

© Charles Hosea
© Charles Hosea

Surface finishes within the service block are all in dark grey, accenting the idea of a fruit or jewel- case-like object with a smooth exterior skin contrasting with a darker, more sensual core. Removal of previous sub-divisions allows shafts of sunlight from the newly-exposed windows in the South and West walls to animate the space to supplement the softer light from the almost fully glazed North wall which faces the courtyard of the building.

© Charles Hosea
© Charles Hosea

At one end of the open Loft, a concealed sliding wall allows the sleeping area to be fully enclosed if required. At the other, a full width desk and shelf, also finished in white HiMacs, provide a work area for the photographer owner. The problem of trailing cables is removed by a continuous cable tray along the back of the desk, covered by lift up flaps.

© Charles Hosea
© Charles Hosea

Programmable latest-technology low energy LED lighting from Zumtobel and AlphaLED, controlled by a Lutron system, allows different settings for a range of activities (work / gym / cleaning / watching TV) at the touch of a button.


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
FORM Design Architecture
Office
Cite: "Bermondsey Warehouse Loft Apartment / FORM Design Architecture" 28 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/481206/bermondsey-warehouse-loft-apartment-form-design-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.