the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Workshop
  4. Chile
  5. Olimpia Lira
  6. 2011
  7. House / Studio Las Rúas / Olimpia Lira

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House / Studio Las Rúas / Olimpia Lira

  • 01:00 - 16 January, 2014
House / Studio Las Rúas / Olimpia Lira
House / Studio Las Rúas / Olimpia Lira, © Tomás Rodríguez
© Tomás Rodríguez

© Tomás Rodríguez  © Tomás Rodríguez  © Tomás Rodríguez  © Tomás Rodríguez  + 13

Floor Plan
Floor Plan

Text description provided by the architects. This design is based on two important issues. The client is an artist, so it had to be a house and studio at the same time; and it had to consider 6 doors, 43 long windows and 38 short Douglas Fir windows that the client had bought 28 years before, from the demolition of an old and classic hotel of the area.

© Tomás Rodríguez
© Tomás Rodríguez

The house is located 6 kilometers from the coast on a plan surrounded with hills covered with native evergreen vegetation. It stands in the middle of the landscape like a simple and pure volume facing north, over a site free of trees and distant to hills in order to receive the maximum of direct sun light in winter.

© Tomás Rodríguez
© Tomás Rodríguez

The rectangular plan is divided in two, which define a private and a public space with different heights according to its use. This division is evident in section and from the lateral facades.

© Tomás Rodríguez
© Tomás Rodríguez

The common space (4 meters average) has the entrance, dining room, living room, studio, library and circulation. The private area (3 meters average) has 4 rooms, bathrooms and the kitchen, all of which have access from the common space.

© Tomás Rodríguez
© Tomás Rodríguez

All of the recycled windows were distributed throughout the perimeter of the volume like doors to the exterior and are outlined by the concrete frame of the 30 cm wall. In the common space the windows are distributed symmetrically and repeatedly in all directions to emphasize the flexibility, and yet rigorousnessof the space. They also let light in at all time, generating the adequate conditions to work and a permanent visual relation with the landscape.

Sections
Sections

Materials and textures were important to give the space a sense of history, human scale and atmosphere. For this purpose the structural system (concrete frame and brick wall) is left in evidence from the interior and exterior, and as all the windows; the floor, beams and columns are also recycled materials. 

View the complete gallery

About this office
Cite: "House / Studio Las Rúas / Olimpia Lira" 16 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/467353/house-studio-las-ruas-olimpia-lira/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.