the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. The Netherlands
  5. Christian Müller Architects
  6. 2012
  7. Het Buro De Bovenkamer / Krill Architecture + Christian Müller Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Het Buro De Bovenkamer / Krill Architecture + Christian Müller Architects

  • 01:00 - 17 December, 2013
Het Buro De Bovenkamer / Krill Architecture + Christian Müller Architects
Het Buro De Bovenkamer / Krill Architecture  + Christian Müller Architects, © Jeroen Musch
© Jeroen Musch

© Jeroen Musch © Jeroen Musch © Jeroen Musch © Jeroen Musch + 19

  • Architects

  • Location

    Rochussenstraat 355, 3023 DL Rotterdam, The Netherlands
  • Project architects

    Harmen van de Wal, Christian Müller
  • Contributors

    Arnold de Bruin, Barbara Costatino, Raimonda Cibayte, PaulPeter Kuper, Magdalena Merchan, Jiri Serek, Elena Vicente
  • Programmatic concept

    Het Observatorium, Greetje Hoitink en/and Krill architecture, met/with Hans Venhuizen, Michaela Stegerwald Architectuur, John van de Wetering Advies
  • Area

    1385.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

  • Contractor

    Van Wijnen, Stolwijk
  • Structural Engineer

    Adviesbureau Van Dijke BV, Alphen aan de Rijn
  • Installation Engineer

    Boonstoppel Engineering bv., Alblasserdam
  • Landscape Architect

    OR Else, Mark van der Bij, Amsterdam
  • Building Costs

    € 1.280.000
  • More Specs Less Specs
© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Het Buro/De Bovenkamer is a project specially developed and designed for young people. In the Bovenkamer 24 studio’s are realised, twelve of which for former drop-outs, getting a few hours of professional guidance a week, while the other studio’s are for young professionals, acting as role models. With 475m2 office space the Buro offers the possibility for easy start-up of small enterprises. The glazed corner will serve as a coffee corner, a meeting place for the youth, entrepreneurs from the Buro and people from the neighbourhood. 

Section D
Section D

Five apartments and a shop on the corner of Duysstraat and Rochussenstraat in Rotterdam West have been combined, transformed and sustainably enriched to serve this goal. Because the buildings is a municipal monument, the architects used both restoration techniques and modern detailing.

Socially sustainable

Het Buro De Bovenkamer / Krill Architecture  + Christian Müller Architects, © Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Het Buro/De Bovenkamer is a project originating in the manifestation Make Place in the Netherlands Architecture Institute. It coincided with the Rotterdam Year of the Young Adults, therefore a concept has been developed by artist Ruud Reutelingsperger (Observatorium) together with young adults. The young adults expressed the need for a space enabling young emerging enterprises. This concept has been adopted by housing corporation Woonbron. Woonbron bought five run down apartments and a shop in the corner of a row of terraced housing. During this second stage, Krill architecture was asked to participate in a development group to create a programmatic concept and a spatial sketch. This resulted in a concept for office space and 24 studio's. Twelve studio’s are meant for young adults, who, having a history of dropping out, are provided guidance for one or two hours per week on their way back to independency, while the other studio's are reserved for young professionals, acting as role models. The office space was

Architectural archaeology

Third Floor Plan
Third Floor Plan

During the preliminary design phase, Krill Architecture asked Christian Müller to participate in the design process. The building was in a deplorable state after being neglected for years, nonetheless it was granted a monumental status during the design process. Krill/Christian Müller Architects decided to deal with this by revealing all time layers in this building, thus not only the architectural-cultural layer was treated as a monument, but also the used material, and traces human intervention, from the earliest notes of the original builders, drawn with pencil on previously covered beams, the traces of black coal on the walls where the chimneys were removed, to the new Cor Ten steel roof additions with structural glazing. 

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Spatially the building has been drastically changed. The labyrinthine structure, result of numerous previous conversions, was traded in for a clear subdivision, with a central hall on each floor. Developed to enable informal contacts between the inhabitants, all halls have their individual bonus: the first floor is a ‘square’ , the second floor has a small ‘peninsula’  with a view to the street, the third is connected to the second through a void, while the fourth has access to the roof garden.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

To enable the spatial clarity, a structurally difficult task was performed; half the carrying wall was removed on site and replaced by a steel truss. This created a single wide space on the ground floor level, with place for 16 emerging offices and a coffee corner for the neighbourhood. A glass zone on the floor offers, through the exposed, old beams and the installation tubes, a view to the ‘underworld’ downstairs, with conference rooms, toilets and flexibility space.

Not only social sustainabillity has been served by this project, great care was also taken to ensure energy efficiency and the use of C02 neutral materials. Using an integrated balanced ventilation system, solar collectors and insulation, the energy consumption level went from a high energy consuming  level G down to the green level A.


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Krill Architecture
Office
Christian Müller Architects
Office
Cite: "Het Buro De Bovenkamer / Krill Architecture + Christian Müller Architects" 17 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/458491/het-buro-de-bovenkamer-krill-architecture-christian-muller-architects/> ISSN 0719-8884