Get Swinging in Boston on these Glowing LED Hoops

Courtesy of Howeler + Yoon Architecture

In Boston, playgrounds are no longer just for kids. Twenty LED-lit circular swings have been installed outdoors as a part of “Swing Time,” Boston’s first interactive installation. The hanging, glowing orbs are a twist on traditional rubber-and-rope swings, dangling from a minimal steel structure similar to those used in conventional playgrounds. LED lights embedded in the swings activate and change color as each swing moves, returning to a dim white light when static. The piece is designed to blend Boston’s design community with its expanding technology sector while playfully engaging residents.

Take a seat in “Swing Time” with more photos and info after the break.

Playfully Reimagining Madrid’s Urban Realm

Courtesy of , Carolina Klocker

How often are spontaneous, primitive, radical actions implemented in large urban centres? Siempre Fiesta (or Always Party) by Andrés Carretero and Carolina Klocker was recently voted by the We-Traders community as their favourite in the recent Open Call Madrid competition. Viewing the city through children’s eyes, where the order of the day is primarily playing or making, and using the concept of “free movement of our body in space” as a key driver, Carretero and Klocker developed a playful scheme that proposed filling a niche in ’s urban grid with sand as a way of managing the environment to create “comfortable space.”

Dordrecht Energy Carousel / Ecosistema Urbano

Courtesy of Ecosistema Urbano

The Centre for Visual Arts and Amsterdam design bureau Carve recently invited ten European design firms to develop unconventional, inventive, and playful objects for a new public space in the western Netherlands city of . Responding to the challenge, Spanish architecture firm Ecosistema Urbano designed the - an energy-generating chandelier of hanging ropes meant to engage kids of all ages in the densely populated suburbs surrounding Governeusplein Square.

Read more about Dordrecht Energy Carousel after the break!

Lighthouse for the Dutchman / Urban Playground

Courtesy of

Designed by Urban Playground, the ‘Lighthouse for the Dutchman’ project was proposed for the chapel at the entry of the Los Dutchman State Park in Phoenix, Arizona. Through a rearrangement of an embryological, mathematical reference known as “Shrek’s Surface”, spatial varieties are derived as a way to alter the combined experiences of both the spiritual and natural environment in the Arizona desert. The prototypical, curved surface is morphed and manipulated, creating contextual and functional relationships that are then translated into a series of parameters for the building’s morphology. More images and architects’ description after the break.