Perspective on The Cube by Oyler Wu Collaborative

Courtesy of

From the architect. The Cube, a sixteen meter tall painted steel and rope installation designed for the 2013 Biennale by the Oyler Wu Collaborative, challenges the volumetric perception of its own archetypal geometry. The aspiration of the installation is to achieve the transcendence of the first dimension – the line – by simulating warping two-dimensional planes, which penetrate and populate the object framework, to create the perception of inhabitable three-dimensional space.

‘Stormcloud’ Installation / Oyler Wu Collaborative

Courtesy of Oyler Wu Collaborative

With the Southern California Institute of Architecture celebrating its 40th anniversary, the Stormcloud installation was designed and built by the office of Oyler Wu Collaborative, along with students of , for the after-party of its April 2013 gala. Tasked with the challenge of revamping the existing Netscape pavilion, Oyler Wu Collaborative saw the project as an opportunity to take a completely different approach to the problem.  By removing the ten miles of knitted ropes that once hung between the soaring steel trusses, the project was transformed both volumetrically and materially. More images and architects’ description after the break.

Centerstage: SCI-Arc Graduation Pavilion / Oyler Wu Collaborative

© Dwayne Oyler

Oyler Wu Collaborative was once again asked to design the architecture for SCI-Arc‘s graduation ceremony along with other faculty members. The challenge included rethinking the event of the ceremony while keeping the existing pavilion they had previously designed. Essentially, the challenge called for making the existing pavilion new again. Their stage operates as a hybrid of different elements, incorporating into it a large stage with a central podium, seating that is configured much like a bleacher, and a cantilevered shade canopy. While the center of the actual stage is in alignment with the center of the existing pavilion, the overall structure is positioned asymmetrically, with the bleacher and canopy located off axis. More images and architects’ description after the break.

Screenplay / Oyler Wu Collaborative

©

Utilizing the simplest of materials – a lightweight steel frame and rope - Oyler Wu Collaborative have crafted a dynamic 21-foot long screen wall conceived of as a ‘play’ on one’s visual perception.  The geometry of the composition, strengthened by the care with which the 45,000 linear feet of rope is strung through the frame, results in a thick undulating screen that, although derived from technical complexity, is manifested in an elegant visual.  The wall was displayed at the LA Convention Center during Dwell on Design this summer, and, as illustrated by the video, provoked the curiosity of the viewer to physically and visually engage with the work.

More about the wall, plus great photos, after the break.

Video: reALIze / Oyler Wu Collaborative & Michael Kalish

Oyler Wu Collaborative, in collaboration with , shared with us their video, reALIze, which documents the development and fabrication of the 2011 reALIze installation, a tribute to the life and cultural significance of Muhammad Ali. The project is aimed at exposing a new generation to this larger than life character by building an appreciation for the nuanced emotional, aesthetic, and technical principles that collectively form experience – a concept that holds true as much for human persona as it does for architecture.

 

Dwayne Oyler & Jenny Wu Lecture

Courtesy of

SCI-Arc will be presenting the lectures of Dwayne Oyler and Jenny Wu of Oyler Wu Collaborative this Friday, February 10th at 1pm in the W. M. Keck Lecture Hall. Established in Los Angele in 2004, the firm has been published globally and is recognized for its experimentation in design and innovative strategies. Recent projects include reALIze, a traveling art installation based on the face of Muhammad Ali, and the 2011 graduation pavilion. More information on the event after the break.

‘Anemone’ Installation / Oyler Wu Collaborative

©

Anemone is an art/architectural installation by Oyler Wu Collaborative aimed at weaving together aesthetic experience and tactile engagement, a combination generally considered off limits within the world of contemporary art. All too often, art installations are considered precious, almost sacred objects; while they are meant to be appreciated for their aesthetic beauty, they offer little in terms of human interaction. In other words, they are meant to be seen, not felt. Recognizing that human engagement is one of the key factors in creating a rich experience, Anemone has been designed with the idea of interaction as one of its key design objectives. More images and project description after the break.

Video: Netscape: 2011 SCI-Arc Graduation Pavilion

As the students finalize their thesis projects each September, they join the faculty in an annual ritual of constructing a temporary pavilion that will host that year’s graduation ceremony. Produced by Them Too Productions, this video documents the development and fabrication of Netscape, the 2011 SCI-Arc Graduation Pavilion by Oyler Wu Collaborative and the students of SCI-Arc. View ArchDaily’s detailed coverage of the 2011 pavilion HERE.

Netscape: SCI-Arc Graduation Pavilion 2011 / Oyler Wu Collaborative with SCI-Arc

©

Architect: Oyler Wu Collaborative with SCI-Arc
Location: Los Angeles, , USA
Principal Architects: Dwayne Oyler, Jenny Wu
Project Team: Oyler Wu Collaborative: Nick Aho, Chris Eskew, Matt Evans, Andy Hammer, Michael Ho, Richard Lucero, Sanjay Sukie, Yaohua Wang; SCI-Arc: Jacob Aboudou, Casey Benito, Paul Cambon, Julian Daly, Hung Diep, Jesus Guerrero, Clifford Ho, Duygun Inal, Mina Jun, David Kim, Noorey Kim, Jacques Lesec, Zachery Main, Tyler McMartin, Richard Nam, Kevin Nguyen, Manuel Oh, Carlos Rodriquez, Bryant Suh, Kyle von Hasseln, Liz von Hasseln, Jie Yang
Engineering: Nous Engineering
Principal Engineer: Matt Melnyk
Text: Provided by Oyler Wu Collaborative
Project Year: 2011
Photographs: Oyler Wu Collaborative, Scott Mayoral

reALIze / Oyler Wu Collaborative & Michael Kalish

© Dwayne Oyler

Designed as collaboration between and , this traveling installation is built as a tribute to the life and cultural significance of Muhammad Ali. The project is aimed at exposing a new generation to this larger than life character by building an appreciation for the nuanced emotional, aesthetic, and technical principles that collectively form experience – a concept that holds true as much for human persona as it does for architecture.

Conceived of as an experiential 2-D image, the core of the project is a seemingly random field of 1300 boxing speed bags that, when viewed from a single vantage point, form a pixilated image of the face of Muhammad Ali. The structure is designed with the intention of simultaneously supporting the clarity and focus from that vantage point, while enriching the experience of the piece from all others, through a combination of dense structural bundles, material effects, and geometrical repetition.

Oyler Wu Collaborative Project Team: Dwayne Oyler, Jenny Wu, Mike Piscitello, Jacques Lesec, Vincent Yeh, Paul Cambon, Huy Le, Nathan Meyers, Han Zhang, Scott Starr, Jake Henry, Vincent Yeh, Ehab Ghali, Sanjay Sukie, Chris Eskew, and Matt Evans
Michael Kalish Project Team: Michael Kalish, Robert Lepiz
Engineering: Buro Happold Engineers
Photography: Dwayne Oyler

Follow the break for further description and images.

Hyperion Project / Oyler Wu Collaborative

© Scott Mayoral

Located on a vibrant commercial street in the area of , this building is a renovation of an existing 1930’s residential duplex. The project involves an ongoing series of interventions and transformations, beginning with the renovation of the building and growing to include a fence, with several (constantly evolving) additions in the works. The building includes the design office of Oyler Wu Collaborative, with a private residence located upstairs. The exterior of the building is an austere two-story volume clad in fiber-reinforced cement board with deep, recessed aluminum windows. The interior of the building combines exposed 1930’s wood frame construction with simple modern detailing.

Follow the break for more photographs and drawings of this project.

Architects: Oyler Wu Collaborative
Location: Silver Lake, California, USA
Project Team: Dwayne Oyler, Jenny Wu, Mike Piscitello, Jacques Lesec, Paul Cambon, Huy Le, Nathan Myers, Dan Hutchins, Jian Huang, Michael Chung, Vincent Yeh, Ehab Ghali, Sanjay Sukie, Chris Eskew, Matt Evans
Structural Engineer: William Hogan
Project Area: 1,800 sqf
Project Year: 2010
Photographs: Scott Mayoral and Dwayne Oyler

ORDOS 100 #23: Oyler Wu Collaborative

This villa is located in plot #34 of the ORDOS project.

Architects: Oyler Wu Collaborative
Location: Ordos, Inner Mongolia, China
Project Team: Dwayne Oyler, Jenny Wu, Fayez Ahbad, Phillip Cameron, Jian Huang, Huy Le
Consulting Structural Engineer: Buro Happold
Design year: 2008
Construction year: 2009
Curator: Ai Weiwei, , China
Client: Jiang Yuan Water Engineering Ltd, Inner Mongolia, China
Constructed Area: 1,000 sqm aprox

Suburban Intervention / Oyler Wu Collaborative

A small intervention on the backyard of a house by . Functional, open, and well shaded…  I like it.

Architects: Oyler Wu Collaborative
Location: , USA
Project Team: Dwayne Oyler, Jenny Wu, Chris Eskew, Brad Goldpaint
Lighting Design: Thomas Paterson, Luxpopuli
Photographs: Art Gray Photography