the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. ORDOS 100 #23: Oyler Wu Collaborative

ORDOS 100 #23: Oyler Wu Collaborative

ORDOS 100 #23: Oyler Wu Collaborative

This villa is located in plot ORDOS project.

Architects: Oyler Wu Collaborative Location: Ordos, Inner Mongolia, China Project Team: Dwayne Oyler, Jenny Wu, Fayez Ahbad, Phillip Cameron, Jian Huang, Huy Le Consulting Structural Engineer: Buro Happold Design year: 2008 Construction year: 2009Curator: Ai Weiwei, Beijing, China Client: Jiang Yuan Water Engineering Ltd, Inner Mongolia, ChinaConstructed Area: 1,000 sqm aprox

This proposal for a 1000 square meter villa in Inner Mongolia, China is part of a development of 100 villas to be designed by 100 architects from 27 different countries. The project is coordinated by Ai Wei Wei of FAKE Design, Beijing.

Our proposal strives to create a symbiotic relationship between the landscape and the building as well as the formation of a series of spatial chasms between major programmatic blocks. In developing the spaces, the proposal begins with the simultaneous desire to minimize the overall above ground massing of the building while still providing the underground spaces with immediate access to light and air. In pursuit of that objective, we have placed approximately a third of the program below grade. In most cases, however, the excavated area is offset from the building in such a way as to reduce the presence of the building mass on the site without the experiential disadvantages of occupying underground spaces. In effect, most all of the programmatic elements underground can operate as above ground spaces with regard to outdoor access, light, and air. This placement of spaces underground is also beneficial in providing constant protection from the prevailing winds. Access to the underground area is provided by two major ramps extending from the entry point of the site. The first ramp leads to the garage for vehicular access, with the second, smaller ramp leading to the recreation area in the basement.

The overall building diagram is based on the development of two “U” shaped building elements, with one corresponding to the public and the other to the private functions of the program. The “U” shapes are then overlaid in an interlocking orientation to create deep, geometric light wells that extend into the overall mass of the building. These light wells are conceived of as the key architectural experience of the house, serving as a spatial and experiential link between programmed spaces and the landscape which they extend from. The geometric faceting of the house serves this idea by creating a material and formal continuity that operates in both plan and section.

View the complete gallery

About this author
Nico Saieh
Author
Cite: Nico Saieh. "ORDOS 100 #23: Oyler Wu Collaborative" 02 Mar 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/15282/ordos-100-23-oyler-wu-collaborative/> ISSN 0719-8884
Read comments