ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwide

the world's most visited architecture website


Montesanto Station Refurbishment / Silvio d’Ascia Architecture

  • Architects: Silvio d’Ascia Architecture
  • Location: Montesanto, 80135 Napoli, Italy
  • Design Team: Silvio d'Ascia Architecture (Silvio d'Ascia, design lead / Team members : M.Boenders, R.Camarda, A.Cossin, D.Dorell, A.Rocca , T.Raynaud, A. Cornuau, F.Levêque, M.Roggwiller, E.Macor Rosa, J.Edwards-Ibarra, V.Benini, A.Dubouz, E.Seif, C. de Sainte Marie)
  • Engineering Team: Tecnosistem SpA (Marco Damonte, lead engineer) / Filippo Cavuoto, structural lead / Falconio, station security
  • Area: 4690.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Julien Lanoo

© Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo

Old Mill Rigot Refurbishment / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes

© Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo

HHF Architects Design Moving Pavilion for ZeitRäume in Basel

HHF architects has created a temporary pavilion for the first biennial for contemporary music and architecture ZeitRäume in Basel, Switzerland.

At nearly six meters tall, the installation is constructed of simple parts:  “a large drum made of bamboo poles, with a roof of scaffolding brackets.” While seemingly basic in construction, the pavilion additionally features movement in the roof portion, when blown by the wind.

Fabrizio Barozzi on Finding the Specific and Avoiding the Generic in Architecture

Established in 2004, Spanish studio Barozzi/Veiga have become known for their intellectual approach to design and their precise solutions which draw on both local conditions and a sense of uniqueness - an approach which recently won them the Mies van der Rohe Award for their Philharmonic Hall SzczecinIn this interview, originally published in the August issue of Indian Architect & Builder under the title "Script of Simplicity," Fabrizio Barozzi speaks about the award-winning Philharmonic Hall Szczecin, the connection Barozzi/Veiga keeps between research and design, and how they avoid the generic in their architecture.

The BIC Structure is an Undulating Canopy Made from 10,000 Pens

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Since the invention of the product in 1950, over 100 billion BIC pens have been produced—now, 10,000 of those pens make up The BIC Structure, an experimental pavilion constructed by AAU Anastas,  Landolf Rhode-Barbarigos from the University of Miami and Yann Santerre for the International Association for Shell and Spatial Structures (IASS) symposium in Amsterdam.

© Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo

Spotlight: Jean Nouvel

The winner of the Wolf Prize in 2005 and the Pritzker of 2008, French architect Jean Nouvel has attempted to design each of his projects without any preconceived notions. The result is a variety of projects that, while strikingly different, always demonstrate a delicate play with light and shadow as well as a harmonious balance with their surroundings. It was this diverse approach that led the Pritzker Prize Jury in their citation to characterize Nouvel as primarily "courageous" in his "pursuit of new ideas and his challenge of accepted norms in order to stretch the boundaries of the field."

Creche des Orteaux / Avenier Cornejo Architectes

© David Foessel © David Foessel © David Foessel © Julien Lanoo

Housing in Rue de Lourmel / TVK

  • Architects: TVK
  • Location: Rue de Lourmel, 75015 Paris, France
  • Area: 11000.0 sqm
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Julien Lanoo

© Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo

Early Childhood Center / a+ samueldelmas architects urbanistes

© Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo

40 Housing Units / LAN Architecture

© Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo

Lichtstrasse / HHF Architects

  • Architects: HHF Architects
  • Location: Lichtstrasse 9, 4056 Basel, Switzerland
  • Design Team: HERLACH HARTMANN FROMMENWILER with Cella Hubel, Nicole Baron, Philippe Guillod, Walter Gloor, Yujin Hirase, Lisa Lo, Daichi Takano, Jens Van Zele, Christian Weyell
  • Artist: Erik Steinbrecher
  • Area: 3059.0 sqm
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Julien Lanoo, Maris Mezulis, Tom Bisig

© Maris Mezulis © Maris Mezulis © Julien Lanoo © Maris Mezulis

INTECS SPA Headquarters / Modostudio + Studio Cattinari

Courtesy of Modostudio © Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo

Mining and Metallurgy Heritage Centre & Café In Banca / V2S architectes

© Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo

Boa Canteen / D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates

© Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo

Could a Window Office Help You Sleep Better?

Having an office with a view may be more than just a symbol of seniority. New findings show that there are public health benefits associated with working by a window, Fast Co Design reports. An interdisciplinary group of architects and medical researchers compared workers exposed to natural light with those who aren’t, and found that window workers sleep, on average, 46 minutes more a night. They also scored better on self-report health and sleep surveys. Learn more about the study in the full article, “Workers in Windowless Offices Lose 46 Minutes of Sleep a Night,” at Fast Co Design and start convincing your boss that it’s time you had a window office!