Versus Installation / TITAN

Versus Installation / TITAN
Versus Installation  / TITAN - Interior Photography
© Julien Lanoo

Versus Installation  / TITAN - Exterior Photography, WindowsVersus Installation  / TITAN - Exterior Photography, WindowsVersus Installation  / TITAN - Exterior Photography, WindowsVersus Installation  / TITAN - Exterior Photography, Windows, Facade+ 18

  • Architects: TITAN
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Julien Lanoo
Versus Installation  / TITAN - Exterior Photography, Windows
© Julien Lanoo

Text description provided by the architects. The new installation designed by TITAN is inspired by the relationship between form and balance established by architect Mathurin Crucy, who designed both the square and the theater in the late 18th century. Featuring a roller skating rink, this temporary structure has been adapted to the irregularities of the ground and plays with its natural slope, giving the square a renewed sense of centrality, and opening it up to hours of fancy-free skating. Measuring 38m in diameter, the main structure is made of prefabricated white concrete, while the rink track is poured-in-place white concrete.

Versus Installation  / TITAN - Exterior Photography, Windows
© Julien Lanoo
Versus Installation  / TITAN - Exterior Photography, Windows
© Julien Lanoo

Amblers and athletes alike can meet on the track inside the rink, which offers an opportunity to honour a lively and effervescent sport that has made a comeback in recent years: Roller derby. Spectators can sit on the steps of the theatre – conveniently turned into bleachers – for an open-air match.

Versus Installation  / TITAN - Image 17 of 18
Floor plan

The public can also sit at the edge of the installation, where benches invite everyone to contemplate and discover Place Graslin in this new light. The concept explores the relationship between the balanced proportions of the historic fabric, the divergent views, and the city’s social dynamics, providing inhabitants and festival visitors with a new open public space.

Versus Installation  / TITAN - Exterior Photography, Windows, Facade
© Julien Lanoo
Versus Installation  / TITAN - Exterior Photography, Windows
© Julien Lanoo

VERSUS is open to the public as part of the art festival Le Voyage à Nantes until the end of September 2021 and also includes a service loaning out roller skates and rollerblades.

Versus Installation  / TITAN - Interior Photography
© Julien Lanoo

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Pl. Graslin, 44000 Nantes, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Versus Installation / TITAN" 01 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967756/versus-installation-titan> ISSN 0719-8884
© Julien Lanoo

“相对” 装置 / TITAN

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.