The Latest SEEDoc: Escuela Ecológica in Lima, Peru

SEEDocs: Escuela Ecologica from Design Corps on Vimeo.

The latest installment of SEEDocs, the series of fascinating mini-documentaries on award-winning public interest design projects was revealed today. While the first spotlighted an incredible community garden in New Orleans, designed/built with help from the Tulane City Center, and the last on the revitalization of an abandoned, abestos-ridden school in Kansas City, this month’s doc takes us out of the U.S., to a school in a poor neighborhood in the desert city of Lima, .

More info on this incredible project, after the break…

Schlump ONE / J. Mayer H. Architects

© Jan Bitter

Architects: J. Mayer H. Architects
Location: Schlump ONE – ,
Architect In Charge: Hans Schneider
Design Team: Juergen Mayer H., Christoph Emenlauer, Mehrdad Mashaie, Ana Alonso de la Varga
Landscape Architects: Breimann Bruun Simons
Structural Engineers: WTM Engineers
Building Services: Energiehaus Ingenieure
Year: 2012
Photographs: Jan Bitter, Ludger Paffrath

Tsukiage-An / Doyle Collection

Satoru Umetsu © Nacasa & Partners

Architects: Doyle Collection
Location: Sennichi-cho, Kagoshima-shi, Kagoshima,
Year: 2012
Area: 81.54 sqm
Construction: Kounan Kougyou Inc.
Client: Nankai Shokuhin co,.ltd.
Photographs: Satoru Umetsu © Nacasa & Partners

Daegu Gosan Public Library Second Prize Winning Proposal / studio SH

Courtesy of

Most people would imagine libraries being made up of large platforms fully equipped with rows of desks and bookshelves stacked on one another with strict division of programs in the building. However, the second prize winning proposal by Seung Hyun, Yuh and Se Hyeon, Kim from studio SH for the new library typology for Gosan starts by examining and breaking apart this hierarchical inclination. By blurring this strict boundary and providing flexibility in its library program, the ‘White Diamond’ becomes not only a place for exploring knowledge but also a space for meditation with diverse private and public experiences. More images and architects’ description after the break.

The Matchbox House / Bureau for Architecture and Urbanism

Steve Maylone © Maylone Photography

Architects: Bureau for Architecture and Urbanism
Location: Ann Arbor,,
Design Team: Naseem Alizadeh
Landscape Architect: Tad Krear
Year: 2012
Structural Engineer: Cory Johnston
Mechanical Engineer: Matt Snider
Photographs: Steve Maylone © Maylone Photography

Samrode Building / Krists Karklins & Arhitektūras Birojs

© Indriķis Stūrmanis

Architects: K.Karklins & A. Birojs – FORMA
Location: , Latvia
Project Team: Krists Kārkliņš, Ināra Kārkliņa, Jānis Zaharāns, Lauris Zaharāns, Juris Križanovskis
Year: 2012
Area: 600 sqm
Photographs: Indriķis Stūrmanis, Courtesy of K.Karklins & A. Birojs

Courtesy of modeLab
Courtesy of modeLab

modeLab Lattice Lab

Lattice Lab is a two-day workshop put on my modeLab, which takes place November 10-11. The lab will focus on the topic of topological/subdivision modeling with paneling tools and weaverbird. In a fast-paced and hands-on learning environment, they will cover…

Groupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes

© Sergio Grazia

Architects: Gaetan Le Penhuel Architectes
Location: Le Pecq, Île-de-,
Area: 3720 sqm
Photographs: Sergio Grazia, Hervé Abbadie

Museu da Baleia / Espaço Cidade Arquitectos

© FG+SG

Architects: Espaço Cidade Arquitectos
Location: , Portugal
Architect In Charge: João Silva Vieira
Year: 2011
Collaborators: Helder Cláudio, Jorge Bernardo, Luís Portela
Photographs:

Courtesy of China Academy of Art
Courtesy of China Academy of Art

‘Made With Bamboo: Architecture, Arts & Crafts’ Event

Hosted by the faculties of Architecture and of Inter-Media at the China Academy of Arts in Hangzhou, the ‘Made With Bamboo: Architecture, Arts & Crafts’ event will take place Monday, October 29th at 6:30pm. The aim of this presentation is…

Westcliff Pavilion / GASS

© Bernard Viljoen

Architects: GASS
Location: , South Africa
Architects: Georg van , Clare J. Eisenstein
Year: 2012
Photographs: Bernard Viljoen

Hsuyuan Kuo Architects & Associates

© Jin Ming Zheng

Architects:
Location: , Taiwan
Project Team: Hsuyuan Kuo, Effie Huang, ChengHsuan Hung
Year: 2011
Area: 2572.52 sqm
Photographs: Jin Ming Zheng

MVVA and Thomas Phifer to transform Austin’s downtown with Waller Creek redesign

The Lattice © MVVA and Thomas Phifer

Michael Van Valkenburg Associates (MVVA) and Thomas Phifer & Partners have been announced as winners of an international competition set to transform 15 blocks of the neglected Waller Creek in downtown Austin, , into a vibrant local attraction. Co-sponsored by the nonprofit Waller Creek Conservancy and the City of Austin, the ambitious project intends to spearhead redevelopment within the city’s central business district with the 1.5 mile urban scheme that represents approximately 11 percent of Austin’s downtown.

“Today, we glimpse a transformation of Austin through a new community gathering place. This design team selection illustrates our City’s desire for great civic space, unique culture and opportunity for interaction with nature,” Austin Mayor Pro Tem Sheryl Cole said during the City Hall announcement. “We look forward to each new milestone of this development.”

Visitor Centre for Equestrian and Mountain Biking / Jasmax

© Mark Craven

Architects: Jasmax
Location: Paremoremo, Auckland,
Architects: Euan Mac Kellar, Mark Craven
Project Year: 2011
Project Area: 250 sqm
Photographs: Simon Devitt, Mark Craven

Sanders_reserve_2_-_photo_by_simon_devitt Sanders_reserve_8-_photo_by_simon_devitt Sanders_reserve_1_-_photo_by_simon_devitt Sanders_reserve_6_-_photo_by_mark_craven

CEI 3 / bauzeit architekten

© Yves André

Architects: bauzeit architekten
Location: , Switzerland
Architects: Yves Baumann, Peter Bergmann, Roberto Pascual
Year: 2011
Area: 7,580 sqm
Civil Engineer: SD Ingénierie Neuchâtel SA
Electrical Engineer: Scherler ing.-conseils SA
Project And Work Coordination: Roberto Pascual and Matteo Romano
Work Coordination And Site Supervision: Patrick Burkhalter
Photographs: Yves André

Jeanne Gang and Michael Kimmelman’s proposal to save Prentice Women’s Hospital

Image courtesy of Studio Gang Architects; Illustration, Jay Hoffman

The preservation battle continues over the fate of Bertrand Goldberg’s 1970’s Prentice Woman’s Hospital. As we reported in July, an ever-growing community of prominent architects – such as Frank Gehry, , Tod Williams and Billie Tsien – have joined preservationists in the fight to save the late modernist structure that is at risk of being replaced by a new biomedical research facility for Northwestern University.

The seven-story concrete cloverleaf, cantilevered 45 feet from the supporting core and floating atop a glass and steel box, is an engineering feat ahead of it’s time as well as an important icon within the Chicago skyline. As architecture critic Michael Kimmelman argues, “Great late-Modernist buildings, innovative and ruggedly beautiful, deserve respect and, increasingly, careful custody. Prentice is a good example.” However, it is not suited for 21st-century research labs and many Chicagoans hate it. Currently, Northwestern University is leading the debate by arguing that a new building would “bring to the city millions of investment dollars, create jobs and save lives”.

Could there be a compromise? Solutions are rarely black-and-white. Kimmelman has consulted Chicago architect Jeanne Gang to envision a proposal that would satisfy both opposing sides. Continue reading to learn more.

10×10 House / Nicolás del Rio + Max Núñez

05
© Erieta Attali

Architects: Nicolás del Rio / Max Núñez
Location: Las Condes, Metropolitan Region,
Architects: Nicolás del Rio, Max Núñez
Associate Architect: Felipe Camus
Project Year: 2010
Photographs: Erieta Attali

13 24 19 23

US Air Force Academy CCLD / SOM

US Air Force Academy CCLD ©

Construction has commenced on the US Air Force Academy’s Center for Character and Leadership Development (CCLD), designed by SOM. This new building will be the most recent addition to the Air Force Academy’s Campus in , Colorado, which was also designed by SOM in 1954.  The design and construction of the new facility gives SOM the opportunity to revisit the significant project of the 20th century and incorporate the values of the initial design to the addition.

Join us after the break for more.