Brasil House / Play Arquitetura

Brasil House / Play Arquitetura

Brasil House / Play Arquitetura - Exterior PhotographyBrasil House / Play Arquitetura - Exterior PhotographyBrasil House / Play Arquitetura - Exterior PhotographyBrasil House / Play Arquitetura - Exterior Photography+ 21

São Paulo, Brazil
  • Architect Of Original Building : Henrique Cambiaghi
  • Architects In Charge : Juliana Figueiró e Marcelo Alvarenga
  • Project Team : Daniela, Felipe e Isabella
  • Clients : Helena, Daniela e Vicente
  • Execution : Construtora Lock
  • City : São Paulo
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
Brasil House / Play Arquitetura - Exterior Photography, Facade
© Fran Parente

Text description provided by the architects. The house, designed in the 1980s by Henrique Cambiaghi, attracted the client for the beautiful design of the concrete structure, the large wooden windows, and the view of the trees at the back of the land. 

Brasil House / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Fran Parente
Brasil House / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Fran Parente

It had, however, an unconventional feature: the kitchen was on the upper floor, which caused disorderly changes by the last owners, who built annexes without architectural connections with the original house.

Brasil House / Play Arquitetura - Interior Photography, Living Room
© Fran Parente

In addition, the social area on the lower floor was not integrated with the garden or the kitchen. Another large social space with beautiful proportions that occupied an intermediate level of the house also did not connect well with the garden and the view and ended up underutilized.

Brasil House / Play Arquitetura - Interior Photography, Living Room
© Fran Parente
Brasil House / Play Arquitetura - Image 20 of 21
Ground floor plan
Brasil House / Play Arquitetura - Image 19 of 21
Section
Brasil House / Play Arquitetura - Interior Photography, Living Room
© Fran Parente

In the renovation project, the middle floor became the main living area of ​​the house, and the kitchen was transferred to the lower floor, connected to the dining room and the new recreation area. For better integration between these two floors, we redid the main staircase.

Brasil House / Play Arquitetura - Interior Photography, Stairs
© Fran Parente
Brasil House / Play Arquitetura - Interior Photography, Dining room
© Fran Parente

The main access was also changed; the social entrance that previously led to the lower floor was modified to give access to the intermediate level, through a walkway created in the side setback.

Brasil House / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Fran Parente

The pool was also redesigned and rebuilt, as the old one did not respect the withdrawal of funds required by current laws.

Brasil House / Play Arquitetura - Exterior Photography
© Fran Parente

The main visual alteration to the front was the creation of vertical wooden fins covering a very varied set of windows - bathrooms, pantry, laundry area, etc. - facing the street.

Brasil House / Play Arquitetura - Exterior Photography, Door
© Fran Parente

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Brasil House / Play Arquitetura" [Casa Brasil / Play Arquitetura] 07 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969341/brasil-house-play-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.