Design + Build

Architect, image via Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Architect

Editor’s note: Design + Build is a new series by Steve Lazar, owner and operator of Lazar Design/Build, focusing on aspects of the profession usually left unsaid.

Look up the word ARCHITECT in the dictionary and there is the typical Latin root of the word and other roots of the word, but essentially it says nothing more than MASTER BUILDER.  Your architect or master builder will head your process in the proper direction.  Let’s call the “point man”, the “go to guy”, or the “solution.”  Whatever he is referred as, it is imperative that your chain of communication is with one and only one person to eliminate confusions today, tomorrow, and in the future.  There is an inherent challenge to the standard relationship between the homeowner, the architect, and the builder.  There are three different entities, all with possibly different goals or objectives.

Home owner:         budget

Architect:                creation

Builder:                   conflicted

Who is the client? Is the home owner? Is the architect?  If the builder is hired by the home owner than of course the home owner is the client.  Typically, this is the standard relationship. However, the builder also has some allegiance to the architect, and this is where things can start to get conflicted.  The builder is caught in a pickle between two different entities with possibly two different goals.  If budget is not a consideration than there is no conflict.  In 20 years of designing and constructing custom homes, I have never been bound by some sort of budget.

Bing Thom Works / Bing Thom Architects


We recently received a book by , a firm we have previously featured. Beyond the traditional display of selected projects this book provides a range of essays by Bing Thom that deal with the questions he has been asking throughout his career. “What is architecture? What is the right approach to architectural design?” These essays provide a nice backdrop to the diverse range of projects presented in this monograph. It is easy to see how Bing Thom has tried to explore these questions with different scales and programs.

Atrium / Studio RHE

Courtesy of

Atrium’s recent design move from modern furniture supply to fine lighting was celebrated and explained through a carefully choreographed space designed by Studio RHE. The result was an interactive open space with central reception that could easily be transformed into a darkened showroom – with a little twist.

Read on for more after the break.

Ribera del Duero Headquarters / Estudio Barozzi Veiga

© Mariela Apollonio

Architects: Estudio Barozzi Veiga
Location: Roa, Burgos,
Project Year: 2010
Project Area: 3,640 sqm
Photographs: Mariela Apollonio

In Progress: The Capital / James Law Cybertecture International

© Courtesy of

Architects: James Law Cybertecture International
Location: , India
Project Area: 66,347 sqm
Photographs: Courtesy of James Law Cybertecture International

Cybertecture is the ultimate expression of innovative art married with functional needs in consideration of the environment and humanity. The new commercial complex located in Mumbai, India ”The Capital” deliberately reveals her calmness, gracefulness and elegance. It is an extremely challenging work to develop a revolutionary design concept for an office with AAA- grading and achieving over 80% efficiency simultaneously. It integrated the sustainable concept, form and functionality that inspire the office building design and urban context in India like never before.

The Ideas on Edge Competition / University of Queensland’s School of Architecture

rendering

The University of Queensland’s (UQ) School of Architecture has proven again that the creative skills developed in its design studios are truly award winning. Graduating from UQ’s Master of Architecture program in 2010, Rick Hill and Josh Spillane, along with 3D graphic artist Leon McBride, recently submitted one of three winning designs in an international competition to redesign the Parramatta foreshore in New South Wales. Mr Hill said that the Ideas on Edge competition coordinated by the Parramatta City Council provided the perfect opportunity to put the skills they learnt in the masters design studio to the test.

B Street Lofts / Touloukian Touloukian Inc.

© Stephen Lee

Architects: Touloukian Touloukian Inc.
Location: Boston, Massachusetts,
General Contractor: Fern Vanchon
Lighting Designer: Scott Richardson
Photographs: Stephen Lee

Til Til D.F. / gt_2P

Courtesy of

Gt_2P, a parametric design and digital fabrication studio shared with us their project ‘ D.F.’, the result of a private licitation ordered by Dimanche Industrial Group. The main instruction was to develop a project with diverse uses in an open space, having as special consideration the mimecking between the buildings and its surroundings.

More images and complete architect’s description after the break.

Competition Finalist for the Tripode, Amphithéâtre de Tois-Rivières / Sid Lee Architecture and Régis Côté et associés

rendering

The purpose of this architecture contest is to “equip the city of with an open-air amphitheater capable of seating 10,000.” is a small Canadian city (population 130,407) once known as the pulp and paper industry capital of the world. Located halfway between Montreal and Quebec City, was looking to build its own venue for hosting high-volume summer festivals and internationally renowned bands, and housing its symphony orchestra during the summer. “In the early 2000s, the city of began work on a re-qualification project. The site in question (a former paper mill) is situated along the St. Lawrence River, adjacent to the harbourfront park, the city centre, the St. Lawrence River and St. Quentin Island (for outdoor activities). Such a location calls for an extraordinary construction,” explains Philippe Drolet, architect, in an excerpt from the contest catalogue. For the first phase of the contest, Sid Lee Architecture and banked on the project’s historical roots and awed the jury with a vision that reflects the site’s industrial past. Their competition entry was awarded as a finalist.

Metal Shutter Houses / Shigeru Ban Architects + Dean Maltz Architect

© Michael Moran

The Metal Shutter Houses, designed by the internationally renowned Japanese firm Shigeru Ban Architects, are located on the south side of West 19th Street, between 10th and 11th Avenues in West Chelsea’s art gallery district, steps away from the High Line, the Hudson River, Chelsea Piers, and the Hudson River Park. The block offers a bold display of the new New York: the Frank Gehry-designed IAC Headquarters are next door and Jean Nouvel’s 100 11th is across the street. Low-profile warehouse buildings throughout the neighborhood allow for long city views, including the Empire State building, from each floor of the Metal Shutter Houses.

Architects: Shigeru Ban Architects + Dean Maltz Architect
Location: 524 West 19th Street New York City, New York, USA
Executive Architect: Montroy DeMarco, LLP
Structural Engineers: Robert Silman Associates, PC
Mechanical Engineers: ICOR Associates, LLC Consulting Engineers
Interiors: + Dean Maltz Architect
Developer: HEEA Development LLC
Project Year: 2011
Photographs: Michael Moran

Explore the Kanagawa Institute of Technology Workshop by Junya Ishigami in Google Maps

Kanagawa Institute of Technology Workshop © Iwan Baan

The Kanagawa Institute of Technology Workshop by Junya Ishigami is an elegant rectangular box with with floor-to-ceiling glass, enclosing an interesting interior space with 305 columns of various sizes supporting the stripped roof of skylights. The columns, although seemingly random, are specifically placed to create the sensation of zoned spaces, but their nonrestrictive quality provides a flexible layout to suit the changing needs of students.

Now you can get a better sense of this space by using Google Streetview to navigate the interior, as seen on the above image (just drag it). For a larger view just follow this link.

Via Spoon & Tamago.

Qingdao Science and Technology City / KSP Jürgen Engel Architekten

Courtesy of KSP Jürgen Engel Architekten

KSP Jürgen Engel Architekten were awarded first place in the international competition for the Science and Technology City the company’s design for the approx. 600-hectare site in the north of the port city of .  The primary objective of the project was to create a sustainable urban living space for the 100.000 inhabitants, in which a high quality of life with ecological equilibrium is achieved.  Come back after the break for more about this project.

Hotel Atra Doftana / TECON Architects

© Cosmin Dragomir

Architects: TECON Architects
Location: Prahova,
Project Year: 2011
Photographs: Cosmin Dragomir

Stretched Pavilion / Centrala

© Jakub Szczęsny

Most design and building processes relay on pre-determination and accuracy, plus an efficient coordination of data input leading to a physical realization representing previously conceived ideas as closely as possible. Parametric and generative design add an extra element of “objective” formulae playing role of legitimizations of designer’s intentional design, while the choice of data pools, algorithms or auto-generative formulae is in fact another intentional element.

Architect: Centrala
Location: , Stuttgart, Germany
Designer: Jakub Szczęsny
Assistant: Helmut Dietz
Project Year: 2011
Photographs: Rolf Wohrle, Hagen Betzwieser and Jakub Szczęsny

L’arbrisseau Neighborhood Centre / Colboc Franzen & Associes

© Paul Raftery

Architects: Colboc Franzen & Associes
Location: ,
Project Year: 2011
Photographs: Paul Raftery

The Hill Plain House / Wolveridge Architects

Courtesy of

Architects: Wolveridge Architects
Location: Victoria,
Project Year: 2010
Photographs: Courtesy of Wolveridge Architects

See ArchDaily's exclusive complete coverage of the Mies van der Rohe award

Pulpit Rock Mountain Lodge / Helen & Hard

© Courtesy of

Architects: Helen & Hard
Location: Strand,
Client: Stavanger Trekking Association
Project Year: 2008
Project Area: 1,260 sqm
Photographs: Courtesy of Helen & Hard

The new Pulpit Rock mountain lodge, the winning design competition entry in 2004, accommodates twenty-eight guest rooms, a café, a restaurant and a conference room. The lodge is situated at the trail-head leading up to The Pulpit Rock, the sheer cliff cantilevering over the Lysefjord.

nonLin/Lin Pavilion / Marc Fornes

© Francois Lauginie

Designed by Marc Fornes (THEVERYMANY), nonLin/Lin Pavilion is a prototype which engages in a series of architectural experiments referred to as text based morphologies. Part of the FRAC Centre permanent collection in Orleans, the prototypes, beyond their visual perception of sculptural and formal qualities, are built forms developed through custom computational protocols. The parameters of these protocols are based on form finding (surface relaxation), form description (composition of developable linear elements), information modeling (re-assembly data), generational hierarchy (distributed networks), and digital fabrication (logistic of production).

A complete project description, photographs and drawings following the break.