We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

A touch of New House / Aristides Dallas Architects

A touch of New House / Aristides Dallas Architects

© George Messaritakis, Berlin© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis+ 23

Tinos Regional Unit, Greece
  • Design Team : Aristides Dallas, Katerina Bali, Konstantinos Stathopoulos
  • Structural Engineer : Theodoros Chysovergis
  • Electrical And Mechanical Engineer : Evangelos Tentis
  • City : Tinos Regional Unit
  • Country : Greece
More SpecsLess Specs
© George Messaritakis, Berlin
© George Messaritakis, Berlin

Text description provided by the architects. Inspired by the traditional architecture of the built stone dovecotes of Tinos as well as by the way that all additions were carried out according to height, the residence in Triantaros becomes noticed in two levels in a bipolar bond.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

Having adopted the subtractive approach and sought for the minimum intervention possible in the overall landscape, the architectural proposal, contemporary yet critically traditional, consists of the harmonic integration of a cube made of fare face concrete hovering over the existing stone mass.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis
Plan
Plan
© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

Apart from a point of cessation at the external envelope, the horizontal opening which is formed between the existing old structure and the new one, also develops a transparent zone, provides plenty of natural light for the space and creates visual evasions. In this way, it manages to frame the view of the horizon.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

At the same time, the big square opening which breaks out of the stone structure in front of the sitting-room, operates as a screen which sets the view free while forming a small berm – outdoor sitting-room – at the yard. This is the point of bonding the “inside” with the “outside”.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis
Elevation
Elevation

The existing Tinian stone of the ground floor alternates with the fare face ochre plaster of the additions, in an attempt of getting a clear distinction between the old and the new. Therefore, the residence introduces a contemporary architectural vocabulary, in a harmonic mixture of the traditional and modernistic features of the Greek countryside.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "A touch of New House / Aristides Dallas Architects" 09 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958258/a-touch-of-new-house-aristides-dallas-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.