We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Liubata / Aedes Studio

© Aedes Studio © Aedes Studio © Aedes Studio © Aedes Studio

Urban Module / Aedes Studio

© Aedes Studio © Aedes Studio © Aedes Studio © Aedes Studio

Slight Slope Long House / I/O Architects

Single family house. Large living and dining space. Home office. One master bedroom. Two guest bedrooms. Large veranda space. Three cars garage.

National Museum Complex - Phase I / Yanko Apostolov Architects

Following Bulgaria’s recent accession to the European Union, Phase I of the National Museum Complex in Sofia, comes at a time when Bulgarian society is undergoing a reevaluation of cultural values and is in great need of a new self-assured and positive identity.

Conservation, Restoration and Adaptation of Church “St. Paraskeva“ / Todor Mihaylov, Elitsa Andreeva, Emilia Kaleva, Aleksandra Vadinska

  • Architects: Todor Mihaylov, Elitsa Andreeva, Emilia Kaleva, Aleksandra Vadinska
  • Location: Nessebar, Bulgaria
  • Design Team: Ivan Bilbilov, Stefka Stefanova, Atanas Papadakis, Ivan Barakov
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Evgeni Dinev

© Evgeni Dinev © Evgeni Dinev © Evgeni Dinev © Evgeni Dinev

FORA Chosen to Revitalize Plovdiv's Central Square

FORA has been announced as winner of a competition for revitalization and renovation of the central square in Plovdiv, Bulgaria's second largest city, built upon the remains of the ancient roman Forum of Philippopolis. The intervention spans an area of 57,000 square meters and exposes the intersection of several architectural and historical layers, from antiquity until the Socialist State.

Plovdiv Central Square Architectural Competition

The Municipality of Plovdiv (Bulgaria) and One Architecture Week invite worldwide architects to participate in an open international competition for concept design. The competition is to outline the future of the Central Square in Plovdiv—an emblematic location where most of the significant historical periods of the city overlap. A solution for their untroubled co-existence is yet to be found.

Night Flight / Studio MODE

  • Architects: Studio MODE
  • Location: Sofia, Bulgaria
  • Area: 1000.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Courtesy of Studio MODE

Courtesy of Studio MODE Courtesy of Studio MODE Courtesy of Studio MODE Courtesy of Studio MODE

Sense Hotel / Lazzarini Pickering Architetti

© Matteo Piazza © Matteo Piazza © Matteo Piazza © Matteo Piazza

Ice Rink / OBIA

  • Architects: OBIA
  • Location: 2770 Bansko, Bulgaria
  • Architects In Charge: Nikolay Ostrev, Vladislav Ignatov
  • Area: 336.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Courtesy of OBIA

Courtesy of OBIA Courtesy of OBIA Courtesy of OBIA Courtesy of OBIA

2 Oaks House / OBIA

  • Architects: OBIA
  • Location: Sofia, Bulgaria
  • Architects In Charge: Nikolay Ostrev, Vladislav Ignatov
  • Area: 475.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Georgi Ivanov, Alumina Elit

© Georgi Ivanov © Alumina Elit © Alumina Elit © Alumina Elit

Kindergarten KITA / Conveyer

  • Architects: Conveyer
  • Location: Sofia, Bulgaria
  • Architect In Charge: Ivaylo Andreev
  • Design Team: Angel Savlakov
  • Area: 660.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Tsvetomir Dzhermanov, Ralitsa Stoynova, Courtesy of Conveyer

© Ralitsa Stoynova © Tsvetomir Dzhermanov © Tsvetomir Dzhermanov © Tsvetomir Dzhermanov

'Floating Plaza' Competition Entry / NC-Office

NC-Office shared with us their 'Floating Plaza' proposal for the competition that called for the urban concept and architectural design and development of Sveta Nedelya Square, in the city of Sofia. The main strategy for the project is to provide a clearly defined plaza for congregation in the heart of Sofia. To achieve this, the architects propose a plane which “peels” away from the north side of Sveta Nedelya Church and floats over Boulevard Vitosha. This ‘plane’ alludes to the historical use of that area of ancient Serdika. More images and architects' description after the break.

Fishing Lodge / Simon Gill Architects

Courtesy of Simon Gill Architects
Courtesy of Simon Gill Architects
  • Architects: Simon Gill Architects
  • Location: Batak, Bulgaria
  • Architect In Charge: Simon Gill Architects
  • Executive Architect: RTConsult
  • Structural Engineer: RTConsult
  • Area: 290.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Courtesy of Simon Gill Architects

Courtesy of Simon Gill Architects Courtesy of Simon Gill Architects Courtesy of Simon Gill Architects Courtesy of Simon Gill Architects

Collider Activity Center Competition Entry / Radionica Arhitekture

Situated in the large fun park in the suburbs of Sofia, Radionica Arhitekture's proposal for the Collider Activity Center, which won one of five first prizes, is a small artificial 'mountain'. When external conditions are favorable, the facade opens and the internal atmosphere becomes external. The second layer is the hall, a kind of a "cytoplasm". The space between the façade and the climbing surface.This is the place of entrance, where the building and the park mix, the site of overlapping where all paths intersect. More images and architects' description after the break.

Collider Activity Center Competition Entry / INDEX

Located in the rapidly urbanizing Mladost area on the edge of central Sofia, the new Collider Activity Center, designed by INDEX, draws on the process of the tectonic movement and operations of geological forms as an organizational system to create architecture. The center will be one of the first new buildings to occupy the quasi Greenfield site and the broader urban structure plan for the area will eventually play host to a variety of new facilities, capitalizing on the latent potential of Bulgaria as an emerging economy. More images and architects' description after the break.

Collider Activity Center Competition Entry / Ignacio Gias, Jesús Lorenzo Garvín, Ana Vida

Located between two very different poles that have a great tension between them, architects Ignacio Gias, Jesús Lorenzo Garvín, and Ana Vida (Fissure Team), designed the building of the Collider Activity Center to appear as a flow connector in the territory. In doing so, they create a transition from the urban to nature, from the stability to the unpredictable, from colonized to wild territories. It is broken by an organic geometry, by the adventure, by the representation of the natural world, that cuts the building and makes the users 'break it, break it through, to the other side' as a door to adventure. More images and architects’ description after the break.