ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Bulgaria
  5. I/O Architects
  6. 2014
  7. Slight Slope Long House / I/O Architects

Slight Slope Long House / I/O Architects

  • 05:00 - 8 March, 2015
Slight Slope Long House / I/O Architects
Slight Slope Long House / I/O Architects, © Assen Emilov
© Assen Emilov

© Assen Emilov © Assen Emilov © Assen Emilov © Assen Emilov +24

© Assen Emilov
© Assen Emilov

From the architect. Single family house. Large living and dining space. Home office. One master bedroom. Two guest bedrooms. Large veranda space. Three cars garage.

Floor Plan
Floor Plan

The topography of the park environment around the house resembles a cavea of an antic theater. The long horizontal structure is facing the favorable sun orientation and the view in slight opposition of the slope. This way entering diagonally into the house the height of the spaces changes in relation to their grade of privacy. In the opposite direction and apart from the main progression are the guest rooms over the compressed space of the entrance and the garage.

© Assen Emilov
© Assen Emilov

The internal structure corresponds to the complementary space of the stairs-like veranda facing the park as well as to the terraced yards behind the house. The monolith appearance of the stone claddedfaçades and the oversized architectural elements, from one side and the perspective corrections of the front elevation from the other, modulate in an ambiguous way the scale of the large structure.

© Assen Emilov
© Assen Emilov

Sustainability

Passive sun shading in the summer. Clear glass for sun energy gain in the winter. Heat pump with ground-coupled heat exchanger for heating and cooling. Floor heating. Use of local stone. Low thermal conductivity envelope.

© Assen Emilov
© Assen Emilov
Cite: "Slight Slope Long House / I/O Architects" 08 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/602515/slight-slope-long-house-i-o-architects/>
Read comments

1 Comments

Dana · March 08, 2015

It looks slightly distorted, though I loved its simplicity.

···

Comments are closed

Read comments