All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. The Hague

The Hague: The Latest Architecture and News

Foodhallen Den Haag Foodcourt / Studio Modijefsky

© Maarten Willemstein © Maarten Willemstein © Maarten Willemstein © Maarten Willemstein + 25

  • Interiors designers: Studio Modijefsky
  • Area Area of this architecture project Area:  1256
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019

MVRDV+ Local Community Propose Plans for Lost Canals in The Hague

MVRDV has designed with local neighborhood organizations, a proposal to regenerate the canals of the city of The Hague, in the Netherlands. Filled-in during the 20th century, the canals will be reopened in order to revive the historic center and improve the city on the sustainable, economical and infrastructural levels.

After. Image © MVRDV 2018 After. Image © MVRDV 2018 After. Image © MVRDV 2018 After. Image © MVRDV 2018 + 18

Switching Prisons - Rethinking correctional facilities in context of tomorrow

OVERVIEW

The definition of crime is culturally subjective. This subjectivity used to help us define law and punishment in a more rational manner in the past. Today, this subjectivity placed against pacing time and increasing globalization is not easy to rationalize anymore.

We see this in many walks of life where assets like gold which used to be the driving force of an economy. Where trade and even countries were valued based on how much gold reserves they had in the past. In today’s context, trade depends on technology and the currency here is information. The millions of gigabytes of data that

KCAP Reveals Urban Vision to Revitalize the Post-Industrial Landscape of The Hague

KCAP has released images of their proposed HS Kwartier urban vision for The Hague in the Netherlands. As cities such as The Hague face the challenge of providing more inner-city housing, former industrial and port areas are increasingly being reimagined as attractive areas for living and working. KCAP’s HS Kwartier scheme, situated in the post-industrial Laakhavens region, seeks to “give an impulse to both the environment around Hollands Spoor station and the connections with the center of The Hague."

Under KCAP’s urban vision, the area around the Hollands Spoor station will be characterized by excellent accessibility and a mix of various functions. A mixed-use urban program of 245,000 square meters will include large amounts of housing, offices, education, student housing, hotels, culture, restaurants, and retail.

© KCAP and WAX © KCAP and WAX © KCAP and WAX © KCAP and WAX + 6

Alba’s Play / ANA ROCHA architecture

© Christiane Wirth © Christiane Wirth © Christiane Wirth © Christiane Wirth + 13

UNStudio Designs a City of the Future for The Hague

Dutch architectural practice UNStudio have created a new urban vision for the City of the Future, a Central Innovation District (CID) test site in The Hague. Dubbed the "Socio-Technical City", the design covers a 1 square km area in the center of the city. The proposal aims to transform the site into a green, self-sufficient district of housing, offices, urban mobility and public spaces over the existing train track infrastructure.

City of the Future. Image Courtesy of Plompmozes City of the Future. Image Courtesy of UNStudio City of the Future. Image Courtesy of Plompmozes City of the Future + 14

AD Classics: Dutch Parliament Extension / OMA

This article was originally published on April 22, 2016. To read the stories behind other celebrated architecture projects, visit our AD Classics section.

Designed shortly before Zaha Hadid left the Office of Metropolitan Architecture (OMA)—led by Rem Koolhaas—to found her practice, Zaha Hadid Architects, the proposed extension for the Dutch Parliament firmly rejects the notion that imitation is the sincerest form of flattery. Rather than mimic the style of the existing historic buildings, OMA elected to pay tribute to the complex’s accretive construction by inserting a collection of visibly postmodern, geometric elements. These new buildings, unapologetic products of the late 1970s, would have served as unmistakable indicators of the passage of time, creating a graphic reminder of the Parliament’s long history.

"The Final Push". Image Courtesy of A.D.A. EDITA Tokyo Co., Ltd. Courtesy of A.D.A. EDITA Tokyo Co., Ltd. "The Podium: Accommodation for Orgies of Speech". Image Courtesy of A.D.A. EDITA Tokyo Co., Ltd. Elevations. Image Courtesy of A.D.A. EDITA Tokyo Co., Ltd. + 9

Sportcampus Zuiderpark / FaulknerBrowns Architects

© Scagliola Brakkee © Arjen Schmitz © Hufton+Crow © Hufton+Crow + 21

Eurojust HQ / Mecanoo

Courtesy of Mecanoo Courtesy of Mecanoo Courtesy of Mecanoo Courtesy of Mecanoo + 17

  • Architects: Mecanoo
  • Area Area of this architecture project Area:  18500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017

OMA’s Rijnstraat 8 Redesign Brings Transparency and Light to a Government Building in The Hague

In addition to their videos, #donotsettle’s Wahyu Pratomo and Kris Provoost tell extended stories about the buildings they visit through an exclusive column on ArchDaily: #donotsettle Extra. In this installment, the duo brings you to the newest design by OMA, Rijnstraat 8 in The Hague, The Netherlands. Saskia Simon and Kees van Casteren from OMA explained the architecture of Rijnstraat 8 to #donotsettle while touring the building.

This project, which houses a variety of Dutch government agencies, is an example of a spatial alteration that occurred as result of political and organizational changes. However, given the existing structure by architect Jan Hoogstad, OMA has transformed the architectural experience of the building from within.

Photograph by Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti, © OMA © #donotsettle Photograph by Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti, © OMA Photograph by Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti, © OMA + 14

334 Sumatrastraat / Bláha Architecture + Design

© Maurice Mikkers © Maurice Mikkers © Maurice Mikkers © Maurice Mikkers + 22

The Hague, The Netherlands

DELVA Landscape Architects to Revive The Hague’s Historic Centre With Interconnected Urban Greens

Serving as a new gateway to the city through the connection of various green spaces and public programs, The Green Entrance is DELVA Landscape Architects’ masterplan for a historic district of The Hague. Given The Hague’s future inner-city densification, which involves the creation of 50,000 new houses, the Dutch firm’s aim is to aid these developments through sustainable and green urban strategies, manifested “through an integral approach between landscape design, cultural heritage, mobility, programming and technology.”

Commenting on the project’s primary function, the architects state: “’The Green Entrance’ connects areas that have been isolated over the years. It starts in the spacious and open ‘City Hall' that connects to the train station and continues to the ‘Koningin Julianaplein’. No narrow doors or gates, but a wide view over the green and lively surrounding public space.”

via DELVA Landscape Architects / Urbanism via DELVA Landscape Architects / Urbanism via DELVA Landscape Architects / Urbanism via DELVA Landscape Architects / Urbanism + 18

House Gele Lis / GAAGA

Courtesy of GAAGA Courtesy of GAAGA Courtesy of GAAGA Courtesy of GAAGA + 14

The Hague, The Netherlands
  • Architects: GAAGA
  • Area Area of this architecture project Area:  180
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016

MVRDV to Complete Two Stone Mixed-Use Towers in The Hague

© MVRDV
© MVRDV

MVRDV and developer Provast has revealed plans for a two new mixed-use residential towers in The Hague that will add over 500 new apartments to the city’s Central Business District. Located on Grotiusplaats adjacent to the National Library and near the city’s Central Station, the “Grotius Towers” will offer 61,800 square meters of residential and commercial space to service the needs of The Hague’s growing downtown core.

The towers’ design reacts to the typical tower typology found in the Hague by focusing on high-quality details, a subtle facade, a ‘soft’ landing on the street and a ‘crown’ of large outdoor spaces. Inside, a mix of social housing and private accommodations will ensure the buildings are inhabited by a diverse community, while their ground-floor commercial plinths will make the complex a destination for shopping, dining and socializing.

See Richard Meier's City Hall in The Hague Repainted as the "World's Largest Mondrian"

Richard Meier is well-known for his love of the color white, describing it as “the most wonderful color, because within it you can see all the colors of the rainbow” in his Pritzker Prize acceptance speech. As such, many of his buildings, including the City Hall of The Hague in Netherlands (completed in 1995), are painted head-to-toe in the snowy pigment. But now, all that white has given the building a new unintentional function: as a perfect canvas for the world’s largest Mondrian painting.

Capriole Café / Bureau Fraai

© René van Dongen © René van Dongen © Pascal Striebel © René van Dongen + 20

  • Architects: Bureau Fraai
  • Area Area of this architecture project Area:  317
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016

Montessori School Waalsdorp / De Zwarte Hond

© ScagliolaBrakkee © ScagliolaBrakkee © ScagliolaBrakkee © ScagliolaBrakkee + 13

The Hague, The Netherlands
  • Architects: De Zwarte Hond
  • Area Area of this architecture project Area:  2480
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014

“Zilverzijde” Social Housing / Atelier Kempe Thill

© Ulrich Schwarz © Ulrich Schwarz © Ulrich Schwarz © Ulrich Schwarz + 32

The Hague, The Netherlands
  • Architects: Atelier Kempe Thill
  • Area Area of this architecture project Area:  9132
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014